Pin It

Ο Γιάννης Χουβαρδάς κάνει επιτυχία στο Burgtheater της Βιέννης

 

Ενώ το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», η τελευταία παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ, καλλιτεχνική και εμπορική (εισιτήριο ούτε για δείγμα), ακόμα μια δουλειά του, αυτή τη φορά εκτός συνόρων, έχει την ίδια ακριβώς ανταπόκριση. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία με το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης, σκηνοθέτησε τη νουβέλα του Κλάιστ «Η Μαρκησία τού Ο», διασκευασμένη για το θέατρο από τον Φέρντιναντ Μπρούκνερ, την ίδια που χάρισε στον Ρομέρ (1976) μία από τις καλύτερες ταινίες του.

 

Οι κριτικές του αυστριακού Τύπου είναι εξαιρετικές. Σταχυολογούμε:

 

«Μερικές σκηνές από τη “Μαρκησία τού Ο” συγκαταλέγονται ανάμεσα στα highlights του Μπουργκτεάτερ την τρέχουσα σεζόν. Υψηλή τέχνη» (Der Standard). «O Γιάννης Χουβαρδάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, αποτόλμησε να ανεβάσει το ογδοντάχρονο έργο του Μπρίκνερ και έδωσε μια λεπτών αποχρώσεων αξιόλογη ερμηνεία του με μια ομάδα ηθοποιών κουρδισμένη σε τραγικούς τόνους καθώς και μια συγκινητική μέσα στην ωμότητά της ηρωίδα» (Die Presse). «H σχεδόν 100 λεπτών θεατρική βραδιά παρουσιάζει υποδειγματική υποκριτική τέχνη, καθώς ο Ελληνας σκηνοθέτης παρασύρει το σύνολο των ηθοποιών σε ένα ακριβές και συντονισμένο παίξιμο. Πίσω από τη μεθοδική λιτότητα κρύβεται ένα πολύ συγκεντρωμένο, συνταρακτικό θέατρο δωματίου» (Wiener Zeitung).

 

H νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ (1777-1811) διαδραματίζεται στην Ιταλία τού 1799 και διηγείται την περίεργη ιστορία της Μαρκησίας τού Ο, αιχμάλωτης των Ρώσων, που βιάζεται και μένει έγκυος. Το έργο ξεκινά όταν βάζει μια αγγελία στην εφημερίδα ζητώντας από τον άγνωστο πατέρα του παιδιού της να εμφανιστεί για να τον παντρευτεί.

Scroll to top