Pin It

Ο Β. Μιχαλολιάκος αποκάλυψε, μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», ότι ο Αλέξανδρος Σαμαράς προτίθεται να παραχωρήσει το μερίδιό του στο εργοστάσιο της «ΗΒΗ»

 

Το θέμα θα επανέλθει μετά το Πάσχα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα γίνει συζήτηση με τους κληρονόμους του Εφραίμογλου

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Οι καταγγελίες της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία στον Πειραιά» του Δήμου Πειραιά, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την προτεινόμενη επένδυση για πολυώροφη πολυκλινική στο διατηρητέο βιομηχανικό εργοστάσιο οινοπνευματωδών της ΗΒΗ, στην οδό Πειραιώς 64, «εμπλέκονται κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ.», αποδείχθηκε ότι είχαν βάση.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μ.Τρίτης, ο δήμαρχος της πόλης, Β. Μιχαλολιάκος, διάβασε επιστολή του αδελφού τού πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Σαμαρά, ο οποίος αναφέρει ότι διαθέτει ποσοστό (0,7653%) επί του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία «ΗΒΗ Επενδύσεων και Συμμετοχών ΑΕΕΕ», στην οποία ανήκει το εργοστάσιο της ΗΒΗ. Το ποσοστό που περιήλθε σ' αυτόν μέσω κληρονομιάς από τον αδελφό τού πατέρα του και νονό του, Διον. Α. Σαμαρά, το 1970, το δωρίζει στον Δήμο Πειραιά.

 

Ο Αλ. Σαμαράς τονίζει επίσης στην επιστολή του ότι «εν όψει του σημαντικού έργου ανάπλασης που θα επιτελέσει η επένδυση αυτή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του οικιστικού ιστού του Πειραιά και της πεποίθησής μου ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι παρούσα και ενεργός στην προσέλκυση επενδύσεων», προτίθεται να δωρίσει το προαναφερθέν ποσοστό του στον Δήμο Πειραιά.

 

Ο Β. Μιχαλολιάκος, αφού ευχαρίστησε τον Αλ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, είναι ένας «εξαιρετικός αρχιτέκτων και πολύ καλός πατριώτης», δήλωσε ότι το θέμα θα επανέλθει μετά το Πάσχα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα γίνει συζήτηση με τους κληρονόμους του Εφραίμογλου. Ο Λ. Εφραίμογλου, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, ήταν αυτός που σχεδίαζε τη συγκεκριμένη επένδυση για την πολυώροφη πολυκλινική. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι επιμένει απόλυτα στην πρώτη του απόφαση και πως η επένδυση θα γίνει, υποστήριξε ακόμα ότι μια πολυκλινική δημιουργεί θέσεις εργασίας, καινούργια επαγγέλματα και ανοίγει καινούργια καταστήματα στη γειτονιά και έπλεξε το εγκώμιο της οικογένειας Σαμαρά.

 

Επιβεβαίωση της «Εφ.Συν.»

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή του Αλ. Σαμαρά, που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Μιχαλολιάκος, έχει ημερομηνία 26 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» το σχετικό θέμα με τίτλο «Φωτιές ανάβει στον Πειραιά το πέτρινο διατηρητέο της ΗΒΗ». Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία στον Πειραιά», Γ. Καρδαράς, που είχε προβεί και στις σχετικές καταγγελίες, υποστήριξε ότι ο κ. δήμαρχος, ενώ αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή παραγόντων της Ν.Δ., υποχρεώθηκε εκ των υστέρων να αναγνώσει στο συμβούλιο πρόσφατη επιστολή του Αλ. Σαμαρά ότι δωρίζει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο στον Δήμο Πειραιά. «Και έτσι, με αυτή τη “φαντεζί” κίνηση ο αδελφός τού πρωθυπουργού βαφτίζεται “δωρητής” του Δήμου Πειραιά και ο δήμαρχος νομίζει ότι ξεπλένει την αδιαφάνειά του, την παρανομία του και την αδιαφορία του για τη δημόσια υγεία και την υπεράσπιση των δύο δημόσιων νοσοκομείων» προσθέτει ο Γ. Καρδαράς.

 

Να σημειωθεί ότι για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη επένδυση, πρέπει να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, καθώς το κτίριο της ΗΒΗ είναι κηρυγμένο ως μνημείο με χρήσεις γης οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την περίθαλψη.

 

Για την αλλαγή αυτή απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του οικείου δήμου, αφού προηγηθεί απόφαση του διαμερισματικού συμβουλίου. Πριν από μερικές μέρες το Γ' Διαμερισματικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία απέρριψε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. «Οχι» είπαν ακόμα και σύμβουλοι που πρόσκεινται στον Β. Μιχαλολιάκο, ο οποίος μίλησε για «τρομοκράτησή» τους.

 

[email protected]

 

 

 

 

 

 

Scroll to top