Pin It

Tης Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Η βροχή δεν τους απέτρεψε, το κρύο δεν πτόησε το ηθικό τους. Ενα πολύχρωμο πλήθος με ταμπούρλα, σφυρίχτρες και πλακάτ πλημμύρισε χθες το σιδηρόφρακτο κέντρο του Λονδίνου.

 

Χιλιάδες φοιτητές, εξοργισμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια και να καταργήσει το εκπαιδευτικό επίδομα για τους οικονομικά ασθενέστερους, διαδήλωσαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, με τα ελικόπτερα της αστυνομίας να τους επιβλέπουν διαρκώς από ψηλά.

 

«Εσείς περικοπές, εμείς αντίσταση!» αντηχούσε στην πορεία διαμαρτυρίας, μαζί με συνθήματα συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Γάζας και της Συρίας.

 

«Διαδηλώνω γιατί πιστεύω πως η παιδεία είναι βασικό δικαίωμα του ανθρώπου και δεν πρέπει να πληρώνουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στο blog της εφημερίδας Guardian η Τζάσμιν, πρωτοετής φοιτήτρια Κοινωνιολογίας.

 

Η ογκώδης κινητοποίηση, που διοργάνωσε η Εθνική Φοιτητική Ενωση NUS, είναι η πρώτη που γίνεται στο Λονδίνο από το 2010, όταν οι μαζικές διαδηλώσεις σπουδαστών και οι ιδιαιτέρως βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, που ακολούθησαν, είχαν συνταράξει τη βρετανική πρωτεύουσα.

 

Χθες σημειώθηκαν μικρής έκτασης αψιμαχίες με την αστυνομία, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να κάνει καθιστική διαμαρτυρία στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ενώ λίγες δεκάδες νεαρών προσπαθούσαν να φτάσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της NUS αποδοκιμάστηκε έντονα από μερίδα φοιτητών, οι οποίοι ανέβηκαν στο βάθρο και διέκοψαν την ομιλία του, κατηγορώντας τον για αδράνεια απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας για την εκπαίδευση και κακή επιλογή, τόσο της διαδρομής όσο και του χρόνου διεξαγωγής της κινητοποίησης.

 

Την οργή των φοιτητών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να «εκτοξεύσει» το ύψος των πανεπιστημιακών διδάκτρων στο ανώτατο όριο των 9.000 στερλινών ετησίως, όταν μέχρι πρότινος το πλαφόν κυμαινόταν στις 3.000 στερλίνες τον χρόνο.

 

Καταργείται επίσης το εκπαιδευτικό επίδομα, που χορηγούνταν σε μισό εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, ως βοήθημα για να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες το χρονικό διάστημα των σπουδών τους. Εξ αυτού, αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τα ποσοστά όσων αποφασίζουν να εγκαταλείψουν εντελώς το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

 

Η παιδεία γίνεται προνόμιο μόνο των πλουσίων, λένε οι φοιτητές, που έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εφιάλτη της ανεργίας.

 

Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανέργους στις τάξεις των νέων και τους Τόρις να προετοιμάζουν το έδαφος για νέες περικοπές στις θέσεις εργασίας, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για τη νεολαία στη Βρετανία.

 

Προδοσία, άλλωστε, χαρακτηρίζουν γονείς και σπουδαστές την υπαναχώρηση αρκετών βουλευτών, αλλά και προσωπικά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις να μην επιτρέψουν τις αυξήσεις στα δίδακτρα.

 

Ο Κλεγκ, μάλιστα, είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του για το θέμα, στο συνέδριο του κόμματός του το φθινόπωρο.

Scroll to top