Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Ντέρμπι υπάρχουν πολλά, αλλά σαν κι αυτό κανένα. Την Κυριακή το βράδυ μετά το αρνί, το παιχνίδι ανάμεσα σε Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ αποτελεί την καλύτερη λύση. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αργεντινής κοντράρονται στο περίφημο «Λα Μπομπονέρα», σε μια μάχη που αποκαλείται «Superclasico».

 

Εχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις, βιβλία ολόκληρα, γι' αυτόν τον αγώνα και το background του. Εχουν γυριστεί πολλά ντοκιμαντέρ και σίγουρα μέσα σε αυτό το μικρό κείμενο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε παρά ελάχιστα πράγματα.

 

Η εφημερίδα «Observer» συμπεριέλαβε το Μπόκα – Ρίβερ στα «50 αθλητικά πράγματα που πρέπει να δεις ή να κάνεις πριν πεθάνεις»… Μπορεί το Μπουένος Αϊρες να έχει δώδεκα συλλόγους στην πρώτη κατηγορία, αλλά τρεις στους τέσσερις Αργεντινούς υποστηρίζουν μία από τις δύο ομάδες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό το ντέρμπι.

 

Φέτος, το πρώτο ματς έγινε στην έδρα της Ρίβερ, που είχε υποβιβαστεί και επανήλθε έπειτα από έναν χρόνο στην πρώτη κατηγορία. Οι οπαδοί της ανέβασαν ένα τεράστιο φουσκωτό γουρούνι στα χρώματα της Μπόκα και το όρισαν να πετάει μπροστά στους αντίπαλους οπαδούς! Στο ίδιο ματς, προηγήθηκαν με 2-0, αλλά ισοφαρίστηκαν στις καθυστερήσεις…

 

Ενας από τους ελάχιστους παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες, ο αμυντικός Οσκαρ Ρουτζέι, δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο. Η μία πλευρά σε θεωρεί προδότη και η άλλη σε βλέπει πάντοτε με δυσπιστία».

 

Βέβαια, από μια τέτοια μάχη δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επεισόδια, που πολλές φορές είναι ακραία. Το 1968, έγινε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Οπαδοί της Μπόκα πέταξαν από το πάνω διάζωμα στο κάτω φλεγόμενες σημαίες και χαρτιά, προκλήθηκε πανικός και 70 οπαδοί της Ρίβερ έχασαν τη ζωή τους.

 

Το 1994, η Ρίβερ νίκησε την Μπόκα με 2-0, αλλά πριν από το ματς δύο οπαδοί της σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, εν μέσω επεισοδίων. Σε πολλά σημεία της πόλης, εμφανίστηκε το μακάβριο γκράφιτι που έγραφε «Ρίβερ – Μπόκα 2-2»…

Scroll to top