07/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδέσποτο χαστούκι

      Pin It

Χρονογράφημα

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Το ρεπορτάζ για τη συμπεριφορά χρυσαυγίτη βουλευτή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων τη Μεγάλη Πέμπτη είναι σαφές: Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Καιάδας» (των μεταναστών) επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο Γ. Καμίνη. Στη συνέχεια επιχείρησε να τον γρονθοκοπήσει. Ο δήμαρχος απέφυγε το χτύπημα, αυτό ξέφυγε και βρήκε στο μέτωπο 12χρονο κοριτσάκι.

 

Αυτή είναι η είδηση. Δεν έχει σημασία τι προηγήθηκε του ανωτέρω περιστατικού στην πλατεία Συντάγματος, με την απαγορευμένη διανομή τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή «μόνο σε Ελληνες», απαγόρευση που ίσως προκάλεσε την οργή του χρυσαυγίτη βουλευτή. Ούτε έχει σημασία τι υποστήριξε για το επεισόδιο η Χρυσή Αυγή, ότι «Οι ψεύτες και οι συκοφάντες, ο Καμίνης και οι επίορκοι υπάλληλοι ασφαλείας του θα μηνυθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

 

Σημασία έχει ότι σε χώρο ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, τέτοια εποχή ανέχειας, χρονιάρες μέρες, εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου σηκώνει χέρι εναντίον θεσμού –της αρχής δηλαδή που εκπροσωπεί ένας αιρετός δήμαρχος–, το χέρι εποστρακίζεται και, αδέσποτο πλέον, χτυπάει ένα παιδί. Αυτή η κίνηση του βουλευτή, με απρογραμμάτιστη από το ίδιο, αδέσποτη παρέκκλιση του χτυπήματος, απηχεί και εκφράζει, νομίζω, τον ευκαιριακό, πολιτικό τυχοδιωκτισμό της Χρυσής Αυγής στο σύνολό της. Καθώς τα επί μέρους –επώνυμα και επιδεικτικά, φιγουρατζίδικα– πλήγματα στελεχών της εναντίον προσώπων και θεσμών, είναι απίστευτα πολλά, για να θεωρηθούν τυχαία η μεμονωμένες εκδηλώσεις παρορμητισμού.

 

Δυστυχώς, όλοι μας αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες –κάποιοι και θύματα– αδέσποτων, υποτίθεται, χαστουκιών, που είναι εμφανή μηνύματα ανερχόμενης βίας, την οποία μεθοδικά εκδηλώνει –το κυριότερο… υπόσχεται για το μέλλον– κοινοβουλευτικό κόμμα. Γνώμη μου ότι πρόθεση του «Καιάδα» δεν ήταν να πλήξει τον Καμίνη, πρόθεση… υποσυνείδητη ήταν ακριβώς (κι ας υποστηρίζουν ο,τι θέλουν στις ανακοινώσεις τους) να αισθανθεί το χτύπημα ένα παιδί!

Scroll to top