07/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πασχαλινά εδέσματα

Παίρνετε πέντε-έξι ευμεγέθη ξερά κρεμμύδια, τα κόβετε κυβάκια και τα τσιγαρίζετε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα του σπιτιού. Πριν ροδίσουν προσθέτετε ένα ματσάκι κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε μέχρι να διαχυθεί η ευωδιά στη γειτονιά, αφού προηγουμένως έχετε ενισχύσει το μείγμα με άφθονο μάραθο και άνηθο.
      Pin It

Παίρνετε πέντε-έξι ευμεγέθη ξερά κρεμμύδια, τα κόβετε κυβάκια και τα τσιγαρίζετε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα του σπιτιού. Πριν ροδίσουν προσθέτετε ένα ματσάκι κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε μέχρι να διαχυθεί η ευωδιά στη γειτονιά, αφού προηγουμένως έχετε ενισχύσει το μείγμα με άφθονο μάραθο και άνηθο.

 

Αρθρο πρώτο: Μην λυπηθείτε τα υλικά γιατί τότε κι οι γεύσεις θα αποδειχθούν τσιγκούνικες στο πιάτο. Οταν τσιγαριστούν καλά όλα αυτά και σπάσετε τις μύτες των γειτόνων, απογεμίζετε τον τέντζερη με σεύκλα και κουτσουνάδες. Σεύκλα είναι τα κοινώς λεγόμενα σέσκουλα, πλατύφυλλα, γλυκά χορταρικά. Θα χρειαστείτε περίπου δύο κιλά. Τα πλένετε καλά και τα τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια.

 

Της κουτσουνάδας το επιστημονικό όνομα είναι μήκων η ροιάς. Διαφέρει απ' τη συνονόματή της την υπνοφόρο -το αφιόνι απ' όπου παράγεται το όπιο- ως προς το χρώμα του άνθους της. Λευκό της μιας και κόκκινο της άλλης. Πρόκειται για τη γνωστή παπαρούνα που φύτρωσε από το αίμα του Αδωνι, όπως γράφαμε προχθές. Την κόβουμε πριν μπουμπουκιάσει, όταν είναι ακόμη βλαστάρι. Τον Απρίλη στην ύπαιθρο είναι γεμάτος ο κόσμος.

 

Οι παπαρούνες μολαταύτα είναι δυσεύρετες στη λαϊκή και τα μανάβικα. Ορισμένοι τις αντικαθιστούν με σπανάκι. Οι μερακλήδες φροντίζουν να τις προμηθευτούν εγκαίρως. Τις ζεματίζουν, τις στραγγίζουν και τις βάζουν στην κατάψυξη. Διατηρούνται μια χαρά. Ελαφρώς λιγότερες από τα σεύκλα φτάνουν. Οταν τα χόρτα μαραθούν ρίχνετε στο σκεύος μισό κιλό ρύζι, γλασέ ή καρολίνα κατά προτίμηση και άγλυκες σταφίδες, περίπου ένα βαθύ πιάτο μέχρι τον λαιμό. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε πέντε έως δέκα λεπτά.

 

Υπάρχει απαραιτήτως ένα ρίφι ή αρνί το οποίο γεμίζετε με τα χορταρικά, το ράβετε και το στέλνετε στον φούρνο. Τα παλιά χρόνια, τα φουρναριά στις αυλές έψηναν ολημερίς Μεγάλο Σαββάτο ψωμιά, κουλούρια, λαζαράκια και μόλις τελείωνε η λάτρα τους, τοποθετούσαν το γεμιστό αρνί σε πήλινα μακρόστενα σκεύη, τις αποδοχάρες, και το άφηναν να σιγολιώνει στη φωτιά ίσαμε το μεσημέρι της Λαμπρής. Ολόκληρο τ' Απεράθου μοσχοβολούσε άνοιξη.

 

Δεύτερο άρθρο: Τα πάτουδα, όπως ονομάζεται το απεραθίτικο πασχαλινό έδεσμα που με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές αποτελεί παράδοση σε όλα τα Κυκλαδονήσια, δεν είναι παρά μια απόπειρα να μεταφερθεί το γλυκύτατο έαρ στο τραπέζι μας.

 

Αναμειγνύονται μέσα τους προαιώνιοι μύθοι, αλληγορίες και συμβολισμοί. Παρεμπιπτόντως, ο αμνός διαποτίζεται απ' άκρου εις άκρον απ' τα αρώματα της πρασινάδας, της βλάστησης ανταμείβοντάς την με τους χυμούς του. Προσεγγίζεται μ' άλλα λόγια η αναγεννητική δύναμη της φύσης διά της γεύσεως. Αιθρία θα επικρατήσει σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι θα ρίξει καρέκλες στα βορειοδυτικά και ηπειρωτικά ορεινά. Αύριο τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Βοριάδες 5 έως 7 Μποφόρ θα ταρακουνήσουν το Αιγαίο. Και του χρόνου.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top