07/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αντιδικτατορικοί αγωνιστές ενάντια στον φασισμό»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974, καθώς και η «Πρόσκληση αντίστασης» που δόθηκε στη δημοσιότητα.
      Pin It

 

Ημερίδα την Πέμπτη 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων
κατά της φασιστικής Γερμανίας το 1945

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-
1974, καθώς και η «Πρόσκληση αντίστασης» που δόθηκε στη δημοσιότητα, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ν. Τριανταφύλλου, προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974». Δημοσιεύουμε την επιστολή του και την απάντησή μας.
«Προς τον διευθυντή της “Εφημερίδας των Συντακτών”

 

κ. Νικόλαο Βουλέλη

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Θέμα: Σχετικά με το ρεπορτάζ της 44ης σελίδας της εφημερίδας σας με
ημερομηνία 30 Απριλίου 2013.

 

Κύριε διευθυντά,
Στη σελίδα 44 της εφημερίδας σας, αριθμός φύλλου 141 / Τρίτη 30 Απριλίου 2013, σε εκτενές άρθρο που υπογράφουν οι συντάκτες σας Διαλεκτή Αγγελή και Μιχαήλ–Αγγελος Κωνσταντόπουλος, υπάρχει ο ισχυρισμός πως ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων
Αντιστασιακών “ΣΦΕΑ 1967-1974”, του οποίου είμαι πρόεδρος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 29/4/2013 και πως σε αυτήν ανακοίνωσε την απόφασή του για διοργάνωση ημερίδας με τίτλο “Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα” στις 9 Μάη 2013.
Είμαι υποχρεωμένος να σας γνωστοποιήσω πως ο ισχυρισμός αυτός των συντακτών σας είναι αβάσιμος και ψευδής, καθόσον ο Σύνδεσμος δεν παραχώρησε καμιά συνέντευξη Τύπου και φυσικά ούτε αυτήν που αναφέρουν οι συντάκτες σας, και δεν διοργανώνει καμιά ημερίδα
στις 9 Μάη, όπως οι συντάκτες σας υποστηρίζουν.

 

Σας γνωστοποιώ ακόμα πως ο Σύνδεσμος (“ΣΦΕΑ 1967-1974”) μετά από ομόφωνη απόφαση του
Διοικητικού του Συμβουλίου πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ με ομιλία του Προέδρου του και κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, από κόμματα, Νεολαίες κομμάτων, συνδικαλιστικούς, μαζικούς φορείς και Οργανώσεις, την Κυριακή 21η Απριλίου 2013.

 

Ο Σύνδεσμος ακόμα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, πραγματοποίησε εκδήλωση την Τρίτη 23/4/2013 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής
Συνομοσπονδίας Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) με τίτλο “46 Χρόνια μετά το Στρατιωτικό Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ΚΡΙΣΗ – ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΥ- ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”.
Να σας ενημερώσω ακόμα πως η συντριπτική πλειοψηφία (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) αυτών που στηρίζουν την “Πρωτοβουλία” και που επικαλούνται τον “ΣΦΕΑ 1967-1974” έλαμψε διά της απουσίας της από τις εκδηλώσεις του “ΣΦΕΑ 1967-1974”.

 

Ο πολιτικός χώρος, αυτών που πήραν την πρωτοβουλία και αυτών που την στηρίζουν, οφείλει να προσυπογράφει τις εκδηλώσεις του και να μην καταφεύγει σε τέτοια τεχνάσματα.
Επειδή η λαθροχειρία, είτε των συντακτών σας είτε αυτών που έχουν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Συνέντευξης Τύπου και της εκδήλωσης της 9ης Μάη, είναι προφανής, παρακαλώ να προβείτε σε αποκατάσταση της αλήθειας με τη δημοσίευση της διαμαρτυρίας μας αυτής, στην ίδια σελίδα της εφημερίδας σας.

 

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του “ΣΦΕΑ 1967– 1974”
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ»

 

…………………………………………………..

 

H απάντηση της «Εφ.Συν.»:

 

Η επιστολή του κ. Ν. Τριανταφύλλου, την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη, μας προκάλεσε κυριολεκτικά κατάπληξη. Ας ξεκινήσουμε από το απλό και τελείως τυπικό ζήτημα. Πράγματι στο δημοσίευμά μας δεν υπήρξε σαφής και κατηγορηματική διατύπωση που να διευκρινίζει ότι η εκδήλωση της μεθαυριανής Πέμπτης 9 Μαΐου οργανώνεται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974) και όχι από το Δ.Σ. του Συνδέσμου. Αυτό θα μπορούσε να επισημανθεί με μια απλή διευκρινιστική επιστολή του κ. Ν. Τριανταφύλλου.

 

Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μακροσκελή επιστολή με τον βαρύγδουπο τίτλο «Διαμαρτυρία – Καταγγελία» όπου ο κ. Ν. Τριανταφύλλου όχι μόνο αποποιείται (μετά βδελυγμίας;) τη συνέντευξη Τύπου και τη διοργάνωση της Ημερίδας, αλλά προχωρά και σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, πέρα από το γεγονός ότι αποκαλύπτεται να τηρεί και απουσιολόγιο με βάση τα πολιτικά φρονήματα όσων μετέχουν ή όχι στις επίσημες εκδηλώσεις του Συνδέσμου…

 

Πού τα είδε ο κ. Ν. Τριανταφύλλου τα τεχνάσματα και τις λαθροχειρίες; Μήπως η δική του «Διαμαρτυρία – Καταγγελία» είναι ένα επιλεκτικό τέχνασμα για να στοχοποιήσει κάποιους και να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους («Ριζοσπάστης» 2/5/13) να κατηγορήσουν μέλη του Συνδέσμου ότι «επιχειρούν να υποκαταστήσουν το Δ.Σ. του Συνδέσμου»;

 

Ο κ. Ν. Τριανταφύλλου διαμαρτύρεται και καταγγέλλει εκατοντάδες μέλη του ΣΦΕΑ και άλλους δραστηριοποιημένους πολίτες γιατί οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα» με την ευκαιρία της επετείου συντριβής του ναζισμού! Μήπως αυτή η εκδήλωση αντιβαίνει τους σκοπούς και τους στόχους του Συνδέσμου των Αντιστασιακών; Οχι βέβαια! Κάθε άλλο.

 

Αντί λοιπόν να επικροτήσει και να στηρίξει μια εκδήλωση που οργανώνεται από τους ίδιους τους αντιστασιακούς για να θυμίσουν την ανάγκη του αγώνα κατά των νεοναζί, έρχεται ο κ. Ν. Τριανταφύλλου, που είναι και πρόεδρος του ΣΦΕΑ, να καταγγείλει την πρωτοβουλία και όσους την προβάλλουν, με γελοίους ισχυρισμούς περί τεχνασμάτων και λαθροχειρίας!…

 

Το φαινόμενο είναι πραγματικά λυπηρό γιατί την ώρα που ο φασισμός και ο νεοναζισμός σηκώνουν ξανά κεφάλι στον τόπο μας, υπάρχουν κάποιοι που το μόνο που τους απασχολεί είναι να μετρούν τα κουκιά των περιχαρακωμένων μελών τους, τρέμοντας μην τυχόν αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρύτερη πολιτική και κοινωνική απήχηση, αλλά δεν θα έχουν τη δική τους κομματική ή παραταξιακή σφραγίδα. Κρίμα!

 

«Εφ.Συν.»

 

………………………………………………………

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας 

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974), που πραγματοποιεί την Πέμπτη 9 Μαΐου ημερίδα με τίτλο «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα», επιθυμεί να επαναλάβει αυτό που τόνισε και στη συνέντευξη της 29ης Απριλίου 2013, ότι η ευθύνη της εν λόγω εκδήλωσης ανήκει στην ίδια και στα πολυάριθμα μέλη του ΣΦΕΑ που έσπευσαν να βοηθήσουν και όχι στο Δ.Σ. του συνδέσμου.

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ημερίδα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα» πραγματοποιείται την παραπάνω ημερομηνία, ώρα 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», με την ευκαιρία των 68 χρόνων από τη συντριβή του ναζισμού στις 9 Μαΐου 1945.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας.

 

Α΄ κύκλος ομιλιών: «Η Ευρώπη της κρίσης και το φαινόμενο του νεοναζισμού».

 

• Ομιλητές: Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Κατρούγκαλος Γιώργος πανεπιστημιακός), Μπελαντής Δημήτρης (νομικός), Κουζής Γιάννης (πανεπιστημιακός). Β΄ κύκλος ομιλιών: «Κρίση αξιών και θεσμών. Το μέλλον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

• Ομιλητές: Ξυδάκης Νίκος (δημοσιογράφος), Κουρής Βαγγέλης (δικηγόρος), Ζωγραφάκη Ελένη (μέλος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), Αριστοπούλου Αλκυόνη (λειτουργός εκπαίδευσης).

 

• Συντονίζουν: Πάκος Θεοφάνης, πανεπιστημιακός, τ. μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, Καλαφάτης Θανάσης, πανεπιστημιακός, μέλος του ΣΦΕΑ, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ.

Scroll to top