07/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ «Η ανάσταση θα έρθει από τον Νότο»

Toυ Βασίλη Μαθιουδάκη «Η ανάσταση για τους λαούς της Ευρώπης θα έρθει από το Νότο, από τη συνεργασία και την κοινή αντίσταση των λαών».
      Pin It

Συμβολισμούς και εκπλήξεις είχε η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ακριτική Γαύδο

 

Κείμενο-φωτογραφίες Βασίλης Μαθιουδάκης

 

«Η ανάσταση για τους λαούς της Ευρώπης θα έρθει από το Νότο, από τη συνεργασία και την κοινή αντίσταση των λαών» είπε από την ακριτική Γαύδο ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

Η επίσκεψη – αστραπή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νησί είχε έντονους συμβολισμούς αλλά και εκπλήξεις. Η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, με τους 85 κατοίκους, είναι εγκαταλελειμμένη. Η εσχατιά της Ελλάδας, όπως χαρακτήρισε τη Γαύδο ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν επίσης τόπος εξορίας αγωνιστών της Αριστεράς.

 

Στο Καστρί

 

Από τον Καραβέ, το λιμάνι του νησιού, ο Αλέξης Τσίπρας, που συνοδευόταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη και Απόστολο Αλεξόπουλο, τον δήμαρχο Σφακίων Παύλο Πολάκη και τον δήμαρχο Γαύδου, Ευστράτιο Λαμπάκη, κατευθύνθηκε στο Καστρί, την πρωτεύουσα. Εδώ, στο Γυμνάσιο της Γαύδου, με αφορμή το μάθημα για τον Σόλωνα και τον Κλεισθένη, που είχε μείνει στον μαυροπίνακα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει λίγο αργότερα στην «Εφ.Συν.» ότι «η ελπίδα» για την ανάσταση της χώρας «εκφράζεται στα μάτια των 4 μικρών μαθητών του Γυμνασίου της Γαύδου» και επισήμανε με νόημα: «Στον μαυροπίνακα της τάξης τους ήταν γραμμένες οι φράσεις «Σόλωνας = Εμπνευστής της σεισάχθειας» και «Κλεισθένης = Θεμελιωτής της δημοκρατίας».

 

Κατόπιν κατευθύνθηκε στον οικισμό Αμπελο, όπου η συνάντησή του με την 85χρονη Χριστίνη Δομοράκη στο μισοερειπωμένο σπίτι όπου ζει ήταν μια έκπληξη για τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Παιδί μου, παίρνω σύνταξη 300 ευρώ και μου κόψανε και το δώρο. Πληρώνω χαράτσι 75 ευρώ. Γι' αυτό το σπίτι. Εχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση που μας κόβει τα λεφτά και δεν έχουμε να πάρουμε ένα δώρο στα εγγονάκια μας και να πληρώσουμε τα χαράτσια. Να τα πάρουν από αυτούς που τα έκλεψαν όχι από μας. Αν θέλουν μπορούν να τους βρουν αλλά δεν θέλουν» είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Χριστίνη.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας εντυπωσιάστηκε από την ετοιμόλογη ηλικιωμένη και της πρότεινε γελώντας να γίνει πρωταγωνίστρια σε μελλοντικό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ. Της υποσχέθηκε πως αυτός δεν θα την ξεχάσει, όπως οι άλλοι.

 

-«Μακάρι παιδί μου. Εγώ θα σε ψηφίσω παιδί μου αν ζω».

 

-«Αυτό είναι το θέμα. Εμείς δεν θέλουμε να αργήσουν οι εκλογές» της απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και της υποσχέθηκε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει ξανά χαράτσι.

 

«Ο παραλογισμός του Μνημονίου -είπε λίγο αργότερα στην «Εφ.Συν.»- αντικατοπτρίζεται στα μάτια της κυρίας Χριστίνης, που γεμάτη αγωνία αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έχει σύνταξη 300 ευρώ και να πληρώνει τα 75 για το χαράτσι της αγροικίας της που είναι κτισμένη από κέδρο και άργιλο.

 

Μήνυμα

 

Με φόντο την Κρήτη και τη Γαυδοπούλα ο Αλέξης Τσίπρα έκανε από την Αμπελο δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, στέλνοντας στους Ελληνες μήνυμα ελπίδας αλληλεγγύης και αντίστασης.

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το σπίτι των κρατουμένων στην περιοχή Φωκιά, έκανε μια στάση στο Σαρακίνικο και λίγο αργότερα επέστρεψε στο Καστρί, όπου οι κάτοικοι έστησαν πασχαλινό γλέντι με αρνί αντικριστό, αρνί της σούβλας, τσικουδιές, ντόπια γλυκά και πολλή συζήτηση για την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα του νησιού.

 

Scroll to top