08/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν τους… Κινέζους

      Pin It

Ο Α. Σαμαράς και οι συγκυβερνήτες του προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσλειτουργίες και τα ανοιχτά μέτωπα διοργανώνοντας αποστολή-μαμούθ στο Πεκίνο για επενδύσεις

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Το κλίμα τεχνητής εφορίας που είχε αρχίσει να καλλιεργεί πριν από τις γιορτές θέλει να συντηρήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, μέχρις ότου κλείσει ο πρώτος κύκλος των αλλαγών που επιχειρεί στο Δημόσιο με καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και την απομάκρυνση τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς συγκάλεσε χθες σύσκεψη ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα, 14-19 Μαΐου, στην οποία η κυβέρνηση εναποθέτει μεγάλες προσδοκίες για επενδύσεις. Εως τότε εκτιμάται ότι θα κλείσουν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τις παραμονές της αναχώρησης του πρωθυπουργού για το Πεκίνο θα δοθεί από το Eurogroup η αποδέσμευση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στις δόσεις που καθυστερούν από τις αρχές του χρόνου 4,2 δισ. ευρώ και κατόπιν η συμμετοχή του ΔΝΤ.

 

Το αγκάθι των απολύσεων 

 

Το πρόβλημα της κυβέρνησης έγκειται στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τις πρώτες απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στον μήνα. Το σχέδιο είχε συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν επίγνωση των δυσκολιών, είναι συγκρατημένοι ως προς τη συνέπεια των κυβερνητικών εταίρων. Χθες το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία αναμένεται τις επόμενες μέρες και από τη ΔΗΜΑΡ. Για να αποφευχθούν οι παλινωδίες που είχαν διαπιστωθεί το προηγούμενο διάστημα, με απόφαση του πρωθυπουργού το σχέδιο συντονίζεται από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη.

 

Στο μέτωπο με τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν απεργίες κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι, μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με την ΟΛΜΕ, η ένταση θα εκτονωθεί και η αναστάτωση των τελειόφοιτων μαθητών και των οικογενειών τους τελικά θα αποφευχθεί.

 

Στο νομοθετικό πεδίο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των αδικημάτων ρατσιστικής βίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του νομοσχεδίου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών. Και τα δύο κείμενα έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η έγκριση των κυβερνητικών εταίρων. Τις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ κάνει ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκος και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής.

 

Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές σε αυτά τα θέματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, συνεργάτες του Α. Σαμαρά εκτιμούν ότι «στις αρχές καλοκαιριού η κυβέρνηση θα μπει σε πιο ήρεμα νερά». Και προσδοκούν ότι τα ταξίδια του πρωθυπουργού θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και τη βαριά αίσθηση αναμονής στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τις προσδοκίες που έχει από την επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα και είναι ενδεικτικό ότι τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ομάδα 50 επιχειρηματιών.

 

Αεροδρόμιο και λιμάνια 

 

Η πώληση μέρους του πακέτου που κατέχει η Hochtief στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε καναδικό fund δεν δημιουργεί πρόβλημα στο σχέδιο της κυβέρνησης για πώληση του πακέτου που κατέχει το Δημόσιο, αλλά μπορεί και να διευκολύνει αυτή την προοπτική, εκτιμούν στο μέγαρο Μαξίμου, με την προϋπόθεση ότι η γερμανική εταιρεία θέλει να αποσυρθεί από το management των αεροδρομίων που ελέγχει στην Ευρώπη.

 

Επιπλέον, στην επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα αναμένεται να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον και για τα περιφερειακά λιμάνια, όπως επίσης και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Cosco. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι «έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια να τον χρησιμοποιήσουν σαν κέντρο για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη και χώρες της Μαύρης Θάλασσας». Αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης. Πέραν της προσέλκυσης επενδυτικών σχημάτων, η κυβέρνηση θέλει να τονώσει την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στην Κίνα και τη σύναψη νέων συμφωνιών στον τουριστικό τομέα και στο εμπόριο τροφίμων.

 

Scroll to top