05/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γατζωμένοι στην εξουσία

      Pin It

Των Τάσου Παππά – Αλίκης Μάτση

 

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ ώς την ύστατη ώρα και «προκαταβολές» του πρωθυπουργού προς τους κυβερνητικούς εταίρους συνθέτουν το σκηνικό έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα.

 

 

Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν χθες το βράδυ την εκτίμηση ότι ο Φώτης Κουβέλης θα εισηγηθεί σήμερα στα όργανα του κόμματος ψήφο κατά συνείδηση. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνοχή της.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ζήτησε εκλογές, αλλά η εκτίμηση των αντιπάλων του είναι ότι κάθε άλλο παρά επιθυμεί την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς η παραμονή της λειτουργεί προς δικό του όφελος. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Κουβέλης δεν θα τους κάνει τη χάρη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στο «παρών» στα μέτρα και τελικώς θα δώσει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό.

 

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι η κατά συνείδηση ψήφος θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων.

 

Κατά την αντίληψη συνομιλητών του κ. Κουβέλη, το «παρών» στην ψηφοφορία δεν συνεπάγεται αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, την οποία σαφέστατα δηλώνει ότι εξακολουθεί να στηρίζει.

 

Η αντίφαση όμως είναι προφανής. Η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόζει μέτρα που η ίδια δεν ψήφισε.

 

«Κερδισμένος» από όλα αυτά βγαίνει ο Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. Αλλωστε ο πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να «διαφυλάξει» τον Ευάγ. Βενιζέλο στην παρούσα φάση ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας επιχειρήματα σε όσους κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιά συνιστώσα της Ν.Δ.

 

Η ταύτιση των δηλώσεων Σαμαρά – Βενιζέλου χθες ήταν καθ' όλα αναμενόμενη. «Ψηφίστε γιατί χανόμαστε» εξέπεμψαν και οι δύο το μήνυμα.

 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει ότι αυτά είναι και τα τελευταία μέτρα. Και, για την περίπτωση που δεν ψηφιστούν, περιέγραψε την επόμενη μέρα σαν την απόλυτη καταστροφή.

 

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τόνισε:

 

«Μαζί μας τώρα πια είναι και άλλες πολιτικές δυνάμεις που, παρά τις διαφορές μας στο παρελθόν και παρά τις τριβές που υπάρχουν πότε πότε ανάμεσά μας, όπως είναι φυσικό, παλεύουν κι αυτοί για να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Και ν' αρχίσει η αναγέννηση αυτού του τόπου».

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέφερε την απόλυτη στήριξή του στον Αντ. Σαμαρά, παρότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το σύνολο των βουλευτών του. Ηδη μετράει δύο απώλειες (Κασσής, Παραστατίδης), ενώ άλλοι τέσσερις βουλευτές (Σκανδαλίδης, Μπόλαρης, Κουτσούκος, Τζάκρη) δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν τα μέτρα.

 

Ο κ. Βενιζέλος είναι επικεφαλής ενός κόμματος που είναι σε φάση αποσύνθεσης. Πρώην υπουργοί είτε αποχωρούν (Ξενογιαννακοπούλου) είτε βάζουν θέμα ηγεσίας (Μπατζελή).

 

Στελέχη που κατείχαν κορυφαίες θέσεις είναι σε αναζήτηση νέων ρόλων. Ο Γ. Ραγκούσης έχει θέσει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Λοβέρδος βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το ΠΑΣΟΚ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατηγορεί τον αρχηγό του ότι έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδη γραμμή.

 

Οι Γ. Φλωρίδης, Τ. Γιαννίτσης, Αλ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Μόσιαλος είναι εκτός ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι απ' αυτούς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς αμέσως μετά την ψήιφση των μέτρων, το αργότερο στις αρχές του 2013.

Scroll to top