Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Eκλογές για να μιλήσει ο λαός, εκλογές για να σταματήσουμε την καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας, εκλογές για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού, για να επιστρέψει η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη, για να αναλάβουν την ευθύνη οι υγιείς δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις να ανοικοδομήσουμε τον τόπο μας. Εμείς και θέλουμε και μπορούμε και θα το τολμήσουμε και θα το πετύχουμε».

 

Για πρώτη φορά χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Α. Τσίπρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσε το αίτημα των πρόωρων εκλογών, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την κοινωνία και τους εσωκομματικούς σκεπτικιστές, κυρίως εκείνους του «Αριστερού Ρεύματος», το οποίο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη είχε αμφισβητήσει την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.

 

Στην επίθεσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποκάλεσε «ψεύτες» και «εκβιαστές» την τρικομματική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «εκβίασαν τον λαό, εκβιάζουν τώρα και τους βουλευτές τους, κορόιδεψαν τον λαό, έκλεψαν τη λαϊκή εντολή, είναι ώρα να φύγουν».

 

Και κάλεσε για μια ακόμα φορά τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να καταψηφίσουν τα μέτρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ «να έχουν στο μυαλό τους ότι τούτες τις μέρες αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου, είτε συντασσόμενοι με το μαύρο μέτωπο του Μνημονίου και της εξάρτησης ως δορυφόροι της νέας μνημονιακής συντηρητικής παράταξης του Σαμαρά, είτε δικαιώνοντας την ιστορία τους».

 

Ουσιαστικά με την ομιλία του ο Α. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο της τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του. Αναγνωρίζοντας βέβαια ότι απαιτείται η περαιτέρω καθαρότητα του κυβερνητικού προγράμματος.

 

Ενα πρόγραμμα που δεν θα αφήνει «γκρίζες ζώνες», όπου θα χωράνε όλες οι απόψεις και ευκαιριακά θα προκρίνεται η καταλληλότερη για τη στιγμή, αλλά που θα περιγράφει με ρεαλισμό και εξαιρετική ακρίβεια τα βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Μάλιστα, δεν μίλησε για «διακυβέρνηση της χώρας» αλλά για «ανασυγκρότησή της», επιθυμώντας έτσι να διαφοροποιηθεί πλήρως από το… ιστορικά τυπικό στοιχείο διακυβέρνησης του τόπου.

 

Η επίκληση για «διαρκή ειρηνικό ξεσηκωμό του λαού για να μην περάσουν τα μέτρα και να επιβάλλει με τη δράση του την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», η οποία ουσιαστικά αποτελεί άνοιγμα στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο στον αριστερό ψηφοφόρο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση στελεχών ότι «το να κερδίζεις στις δημοσκοπήσεις με δύο -τρεις μονάδες τη Ν. Δ. είναι σχετικά εύκολο, είναι όμως διαφορετικό να πρέπει να κερδίσεις πέντε και πλέον μονάδες και σε εκλογές να υπερβείς το 33% ».

 

Αυτό σημαίνει ότι η εκλογική νίκη δεν είναι στο «τσεπάκι», και απαιτούνται έντονες διεργασίες ώστε να ανοίξει διάλογος με όρους εξουσίας και να γίνει σαφής η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σπάσει «το φράγμα του φόβου».

 

Και με δεδομένη την κοινή εκτίμηση ότι «ο Σαμαράς στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί νέου κεντροδεξιού σχηματισμού», είναι αδήριτη ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει νέα αντανακλαστικά για να προσελκύσει ψηφοφόρους.

 

«Οσο ο κεντρώος χώρος συρρικνώνεται τόσο απελευθερώνονται δυνάμεις, αρκεί εμείς να έχουμε την ικανότητα να τις προσεγγίσουμε» είπε χαρακτηριστικά βουλευτής του κόμματος στην «Εφ. Συν.» αμέσως μετά την ομιλία του Α. Τσίπρα.

 

«Ας πείσει πρώτα ο κ. Τσίπρας τις συνιστώσες του ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και μετά να ζητήσει εκλογές», απάντησε ο Σίμος Κεδίκογλου, ενώ το ΚΚΕ εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές προτού προλάβει το λαϊκό κίνημα να οργανωθεί και ξεσκεπαστεί ο πραγματικός χαρακτήρας της δικής του πολιτικής, που είναι η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού».

 

 

 

 

 

Scroll to top