08/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρά κατά ΔΝΤ και κυβέρνησης

      Pin It

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ και ΚΚΕ με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την πρόοδο του Μνημονίου

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση μέσω ΔΝΤ ασκεί η αντιπολίτευση, με αιχμή την έκθεση του Ταμείου για την πρόοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την επίθεσή του στο γεγονός ότι το ΔΝΤ με την έκθεσή του «επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν μέσω του Μνημονίου», χωρίς μάλιστα να αναφέρει το παραμικρό για το υποτιθέμενο «λάθος του πολλαπλασιαστή», επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι πρόκειται για «λάθος συνταγή». Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει επίσης ότι ένα νέο κούρεμα του χρέους, «από τη στιγμή που δεν εντάσσεται ένα τέτοιο μέτρο σε ένα άλλο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, θα είναι ατελέσφορο», κρίνοντας μάλιστα από τα αποτελέσματα που επέφερε στα ταμεία το προηγούμενο PSI.

 

Οσο για τα «επιτεύγματα» των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά μεταφράζονται «στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, στην απαξίωση παραγωγικών υποδομών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της κατέληξε σημειώνοντας ότι «αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ είναι πως τα τρία χρόνια του Μνημονίου ήταν χαμένα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανθρωποθυσίες και το γνωρίζουν καλά οι άνεργοι, οι νέοι που μεταναστεύουν, οι χρεοκοπημένοι μικροεπιχειρηματίες και τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς εισόδημα».

 

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σε ανακοίνωσή τους σημείωσαν ότι στα τρία χρόνια του Μνημονίου «ο ελληνικός λαός βίωσε συνθήκες πρωτοφανούς ταπείνωσης, φτώχειας, εξαθλίωσης, μαζικές αυτοκτονίες 4.000 συμπατριωτών μας` απόμαχοι της ζωής ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας χωρίς φάρμακα και μικρά παιδιά πεινούν».

 

Κατηγόρησε δε τη «φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά» ότι αναζητά σε αυτή την «αποφράδα επέτειο» να βρει «συγχωροχάρτι και υπερασπιστή της πολιτικής της στην έκθεση καλής διαγωγής που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτός δηλαδή που εκπροσωπεί τους ξένους δανειστές και επέβαλε με την λάθος πολιτική όλα αυτά τα δεινά στους Ελληνες πολίτες».

 

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τόσο τα «συγχαρητήρια του ΔΝΤ προς την κυβερνητική πολιτική, που χρεοκοπεί τον λαό για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, όσο και οι υποδείξεις για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος».

 

Ο Περισσός ξεκαθάρισε δε ότι «καμιά πολιτική δύναμη, που υπηρετεί τον στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση» παρά μόνον «η ριζική αλλαγή πορείας, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε. της κρίσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας και του πολέμου».

 

Ν.ΣΒ.

Scroll to top