Pin It

Στον χώρο των Αρχείων -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις βιβλιοθήκες- το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Αποτελεί όμως ένα ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα οι διαχειριστές αλλά και οι χρήστες των αρχείων -χάρη ή εξαιτίας της αυξημένης προσβασιμότητας στο αρχειακό υλικό. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία διοργανώνει ημερίδα στις 15 Μαΐου (από τις 10.30) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Δάφνης 61, Ψυχικό).

 

Στην πρώτη συνεδρία με συντονιστή τον Ζ. Συνοδινό (ιστορικός-αρχειονόμος του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ) θα συζητηθούν τα θέματα: «Αρχεία και πνευματικά δικαιώματα: ιδιαιτερότητες και προβλήματα», «Περιορισμοί και εξαιρέσεις υπέρ των αρχείων: «“Υιοθετημένες” ρυθμίσεις και “Ορφανά” έργα», «Οι μελετητές μπροστά στα “κλειστά” αρχεία. Περιορισμοί και ευχέρειες στην πρόσβαση», «Πνευματικά δικαιώματα και σύγχρονα αρχεία», «Η εμπειρία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στη διαχείριση πνευματικής ιδιοκτησίας προσωπικών αρχείων»,«Αρχεία λογοτεχνίας και πνευματικά δικαιώματα: κάποιες απορίες».

 

Στη δεύτερη συνεδρία με συντονιστή τον Ν. Μπαμίδη (αντιπρόεδρος της ΕΑΕ) θα συζητηθούν τα θέματα: «Πνευματικά δικαιώματα και μουσικά, οπτικοακουστικά αρχεία την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης», «Τεχνολογικές και νομικές πλευρές της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των οπτικοακουστικών Αρχείων», «Βικιπαίδεια και πνευματικά δικαιώματα», «Από την “Αόρατη συλλογή” στη συμπαθητική μελάνη» κ.ά. Μετά από κάθε συνεδρία θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.

Scroll to top