Pin It

Τα πρώτα της κρατικά ομόλογα μετά τη διάσωσή της, πριν από δύο χρόνια, εξέδωσε χθες η Πορτογαλία, ευελπιστώντας σε ανάκτηση της πλήρους πρόσβασής της στις διεθνές αγορές χρέους.

 

Η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε συγκεκριμένα στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την άνοιξη του 2011, όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσής της από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η ζήτηση ήταν μάλιστα τριπλάσια της προσφοράς (9 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ), κάτι που πανηγυρίστηκε από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών. «Ηταν μια μεγάλη επιτυχία. Δεν εξασφαλίσαμε μόνο τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για φέτος, αλλά αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε και μέρος των κεφαλαίων που έχουμε ανάγκη για το 2014», τόνισε περιχαρής ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

 

Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται κοντά στο 5,6%. Το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας προβλέπει ως τελική προθεσμία της πλήρους επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγοράς τον φετινό Σεπτέμβριο. Η έκδοση των δεκαετών ομολόγων αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα. Αναβλήθηκε όμως μετά την ακύρωση 4 κυβερνητικών μέτρων λιτότητας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

 

Η κυβέρνηση Κοέλιο απάντησε ανακοινώνοντας την περασμένη Παρασκευή περικοπές 4,8 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη έκδοση ομολόγων, 5ετών συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, του πορτογαλικού Δημοσίου είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2011, δύο μήνες προτού η Λισαβόνα ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

 

Μπ.Μιχ.

Scroll to top