05/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας Ευρωπαίος action hero

      Pin It

Της Λήδας Γαλανού

 

Μπορεί ο κινηματογραφικός Πράκτορας 007 να έκλεισε τα… πενήντα, αλλά ο 23ος Τζέιμς Μποντ αποδεικνύει ότι στην ωριμότητα βρίσκεται η δύναμη.

 

Το «Skyfall» του Σαμ Μέντες είναι ένας Τζέιμς Μποντ… αλλιώτικος απ’ τους άλλους! Δεν είναι μόνο ότι, κατ’ εξαίρεση, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη περιπέτειά του, το «Quantum of Solace», αντί για τα παραδοσιακά δύο.

 

Ούτε ότι αυτή η καθυστέρηση αντικατοπτρίζει τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα της MGM, που συμβάδισαν με την οικονομική κρίση.

 

Ούτε ότι την ταινία σκηνοθετεί ένας πολυβραβευμένος, αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, ο Σαμ Μέντες του «American Beauty» και του «Revolutionary Road», με εξίσου πετυχημένη θητεία και στο θεατρικό σανίδι.

 

Ούτε καν ότι το «Skyfall» σηματοδοτεί τα 50ά γενέθλια του κινηματογραφικού Πράκτορα 007, μια και η πρώτη του περιπέτεια ήταν το «Δρ Νο» το 1962.

 

Η δύναμή του βρίσκεται στην αυτογνωσία! Ο Τζέιμς Μποντ έχει μεγαλώσει. Μαζί του και η «M», αλλά και ολόκληρο το σύμπαν της παραδοσιακής κατασκοπείας.

 

Η επιτυχία μιας αποστολής δεν κρίνεται πια στο καμουφλάζ, τα γκάτζετ ή το ποιο αυτοκίνητο -αεροπλάνο, ελικόπτερο, μηχανή ή σκάφος- είναι πιο γρήγορο ή εκτοξεύει οβίδες πιο μακριά και με τους πιο παράξενους τρόπους.

 

Κρίνεται στην εξελιγμένη τεχνολογία, το διαδίκτυο και την πληροφορική. Κι αυτό οι πολυετείς υπάλληλοι της βρετανικής κυβέρνησης, ακόμα κι αν είναι οι δημοφιλέστεροι ή ικανότεροι που υπάρχουν, είναι ένα σύμπαν που δεν κατέχουν.

 

Στο «Skyfall» ο Τζέιμς Μποντ αγκαλιάζει την ωριμότητά του. Την κούρασή του θα μπορούσε να πει κανείς. Δεν είναι ο αλώβητος γοητευτικός πράκτορας, παντοδύναμος και ανίκητος.

 

Είναι φθαρτός, όπως όλοι, έχει ταλαιπωρηθεί, έχει κινδυνεύσει να σβηστεί από τον χάρτη. Αλλά επανέρχεται. Με τον τρόπο που εκείνος ξέρει καλύτερα απ’ όλους: την ψύχραιμη, οργανωμένη σκέψη, την αυτοπεποίθηση, την υπομονή και το πείσμα.

 

 

Φυσικά και το «Skyfall» είναι μια απολαυστική, θεαματική περιπέτεια, αλλά οι σκηνές δράσης της είναι λιγότερες απ’ ό,τι συνήθως και οι πανέξυπνοι, σοφοί διάλογοι αναδεικνύουν το σενάριο σε πρώτη δύναμη.

 

Δεν είναι παραίσθηση: για πρώτη φορά, ο τόσο Αγγλος Τζέιμς Μποντ σηκώνει στους ώμους του ολόκληρο το βάρος της κουρασμένης Ευρώπης, που υστερεί σε νεωτερισμούς από την Ασία ή την Αμερική. Αλλά αντεπεξέρχεται. Και τα καταφέρνει. Γιατί γνωρίζει τον τρόπο και ξέρει να επουλώνει τα τραύματά του. Ξανά.

 

Γι’ αυτό, προτού καν ακόμα βγει στις αίθουσες της Αμερικής, το «Skyfall» έκανε 77,7 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο άνοιγμά του περνώντας αυτόματα στο νούμερο 1 του παγκόσμιου box-office.

 

Γι’ αυτό την πρώτη μέρα της προβολής του στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 30.000 εισιτήρια, οδεύοντας, μετά το πρώτο 4ήμερο, προς τις 150.000, εξασφαλίζοντας πιθανότατα την πρώτη θέση στις ταινίες της χρονιάς.

 

Γι’ αυτό οι δύο συνέχειές του, οι «Bond 24 & 25», είναι ήδη στα σκαριά, προτού ο κύκλος του «Skyfall» ολοκληρωθεί. Επειδή και shaken και stirred, ο Τζέιμς Μποντ, το σύμβολο του ευρωπαϊκού action hero, θα τα βγάλει πέρα. Ελπίζουμε και η Ευρώπη το ίδιο!

 

Scroll to top