Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις φέρνει η χθεσινή εγκύκλιος του ΙΚΑ με την οποία η διοίκηση του ιδρύματος πληροφορεί τις υπηρεσίες για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Ετσι, ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού όσων ασφαλισμένων επιδιώξουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη σε μειωμένο όριο ηλικίας και καταθέσουν την αίτηση συνταξιοδότησης από το νέο έτος θα γίνει, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, βάσει του νέου ορίου των 67 ετών.

 

Σύμφωνα με το ΙΚΑ λοιπόν, στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτημα συνταξιοδότησης σε μειωμένο όριο ηλικίας από άνδρες ασφαλισμένους (π.χ. οι γενικές προϋποθέσεις των 4.500 ημερών ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών), ως προς τον υπολογισμό της μείωσης καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι προσδιορίζεται με βάση το πλήρες όριο ηλικίας που ισχύει κατά τον χρόνο που υποβάλλεται το αίτημα.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013, με δεδομένο ότι το γενικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης για τους άνδρες ασφαλισμένους είναι το 67ο έτος, ο υπολογισμός της μείωσης για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά θα ανάγεται στο 67ο έτος, με ανώτατο όριο τα 60/200.

 

Ετσι, ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του μέχρι 31.12.2012 και καταθέτει αίτηση για μειωμένη σύνταξη εντός του 2012, θα λάβει σύνταξη με μείωση κατά 1/200 για κάθε μήνα που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, ενώ εάν καταθέσει την αίτηση αυτή από 1.1.2013 και μετά, η μείωση θα υπολογιστεί κατά 1/200 για κάθε μήνα που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

 

Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταθέσει μετά το νέο έτος αίτηση συνταξιοδότησης θα πάρει μικρότερη σύνταξη, αφού είναι περισσότεροι οι μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Το ΙΚΑ επισημαίνει στους υπαλλήλους του ότι ο νόμος έχει διασφαλίσει τόσο τα θεμελιωμένα (συμπληρωμένες ημέρες ασφάλισης και ηλικία συνταξιοδότησης) όσο και τα κατοχυρωμένα (η συμπλήρωση μίας εκ των δύο προϋποθέσεων) και έτσι δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις οι ασφαλισμένοι αυτών των κατηγοριών, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης (πριν ή μετά το τέλος του τρέχοντος έτους).

 

Τέλος, ως προς την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης, το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι εξακολουθεί να καλύπτει τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1.1.2011 και εξής, ενώ επισημαίνεται ότι δεν διαφοροποιείται το ανώτατο όριο του πλασματικού χρόνου ανάλογα με το έτος που κατοχυρώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα (για το 2011 μέχρι 4 έτη, για το 2012 μέχρι 5 έτη, για το 2013 μέχρι 6 έτη και για το 2014 και μετά μέχρι 7 έτη).

Scroll to top