ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στο κόμμα του «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα UMP», ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και στον Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόεδρος με αμφισβητούμενες σε εγκυρότητα εσωκομματικές εκλογές.
Ενώ μέχρι τώρα κρατούσε αποστάσεις από την πολιτική, μπήκε στην πρώτη γραμμή για να ανακαλέσει στην τάξη τους δύο δελφίνους της Δεξιάς που έχουν οδηγηθεί σε αδελφοκτόνο πόλεμο.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η παρέμβασή του ενισχύει την εντύπωση για μια ενδεχόμενη επάνοδό του στην πολιτική σκηνή στις προεδρικές εκλογές του 2017. Προς το παρόν ο Σαρκοζί έδειξε ότι είναι αναμφισβήτητος «αρχηγός» της Δεξιάς και ότι δίνει το «παρών» όταν υπάρχει ανάγκη.
Η διένεξη Φιγιόν – Κοπέ είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο όταν ο τελευταίος ανακηρύχτηκε για τρίτη φορά από την Κομματική Επιτροπή πρόεδρος της UMP και αρνήθηκε διεξαγωγή νέων εκλογών όπως του ζητούσε επίμονα ο Φιγιόν.
Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να προκαλέσει σχίσμα με τη δημιουργία δικής του κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ξαφνικά όμως η πρωτοβουλία του φάνηκε να τορπιλίζεται από δραστική παρέμβαση του Σαρκοζί, ο οποίος θέλησε να κόψει με το σπαθί του τον γόρδιο δεσμό, για να περισώσει την «ενότητα του κόμματος».
Ο τέως πρόεδρος θύμωσε πάρα πολύ βλέποντας το κόμμα του να οδηγείται σε διχασμό από δύο δελφίνους του και εκτιμά ότι «και οι δύο φταίνε». Απέφυγε αρχικά να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, αλλά όταν είδε χθες ότι ο Φιγιόν προχωρούσε σε σχίσμα, όρμησε στην αρένα.
Σε πιεστικά του τηλεφωνήματα προς τους δύο μονομάχους τούς έθεσε ένα τελεσίγραφο: να βρουν λύση αμέσως. Τους απείλησε ότι διαφορετικά θα εκδώσει εντός της ημέρας ανακοινωθέν στο οποίο θα καταγγέλλει και τους δύο εκφράζοντας την «ντροπή του» για τον διχασμό στο κόμμα.
Ο Φιγιόν και ο Κοπέ έσπευσαν να βγουν από τις συνεδριάσεις που είχαν καθένας με το δικό του επιτελείο και να συναντηθούν. Μέσα σε μία ώρα, με επικρεμάμενη την δαμόκλειο σπάθη του Σαρκοζί «τα βρήκαν». Η λύση που έδωσε ο «από μηχανής θεός» ήταν η οργάνωση δημοψηφίσματος για τα μέλη της UMP που θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν ή όχι εκλογές μέσω Ιντερνετ.
Ο Φιγιόν αποδέχτηκε το δημοψήφισμα που ικανοποιεί το αίτημά του για ενδεχόμενη προσφυγή σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Εθεσε όμως δύο όρους: να γίνει το δημοψήφισμα μέχρι τέλους του έτους και να συγκεντρωθούν οι όροι για την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει αμφιβολίες για την εγκυρότητα ενός εκλογικού μηχανισμού που αποδείχτηκε αναξιόπιστος. Προσδιόρισε ότι ζητάει να του δοθούν γραπτά οι όροι διεξαγωγής της ψηφοφορίας και να συσταθεί μικτή επιτροπή από τα δύο επιτελεία για τον έλεγχο. Ο Κοπέ συμφώνησε επίσης, προτείνοντας δημοψήφισμα των μελών του κόμματος τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Ωστόσο ο Φιγιόν συνεχίζει το μπρα ντε φερ, προωθώντας την επικύρωση της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Πριν από την παρέμβαση του Σαρκοζί, σε σύσκεψη που έγινε με συμμετοχή 120 βουλευτών και γερουσιαστών, ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι ιδρύει την κοινοβουλευτική ομάδα «Le Rassemblement de UMP» (Η συγκέντρωση της UMP), η οποία παραμένει στο κόμμα αλλά θα εκφράζει όσους αντιπροσωπεύουν την κεντροδεξιά ιδεολογική τάση του.
Δήλωσε ότι στόχος του είναι να ασκήσει πίεση προκειμένου ο Κοπέ να προκηρύξει νέες εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του προέδρου του κόμματος εντός τριμήνου. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα θα διαλυθεί άμεσα. Διαφορετικά θα λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται.
Στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα προσχώρησαν άμεσα 69 βουλευτές της UMP και σε αυριανή συνεδρίαση στη Γερουσία θα επικυρώσουν την προσχώρησή τους 50 γερουσιαστές.
Εκπρόσωπος του Φιγιόν επιβεβαίωσε την άμεση κατάθεση στις δύο Εθνοσυνελεύσεις του καταστατικού των νέων κοινοβουλευτικών ομάδων και προσδιόρισε πως μόνον όταν οριστούν εκλογές οι ομάδες αυτές θα διαλυθούν και θα γίνει επάνοδος των βουλευτών και γερουσιαστών στις ομάδες της UMP στις δύο Εθνοσυνελεύσεις.
www.ira-feloukatzi.fr