Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη, πετώντας στάχτη και λάσπη για να κρύψει την πραγματική πολιτική της». Σε αυτά τα λόγια στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται η οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από την τακτική του Αντώνη Σαμαρά. Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου θα βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η απόπειρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει διανθισμένη την κατάσταση στην οικονομία, ενώ θα επιχειρήσει να αποδομήσει τους σκοπούς των ταξιδιών του πρωθυπουργού στην Κίνα.

 

Στο επίπεδο της οικονομίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση των εξελίξεων στην οικονομία, περιγράφουν την κυβερνητική τακτική ως μια απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτεί η πραγματικότητα μέσα από «λογιστικά τερτίπια» και με την παρουσίαση της «μισής αλήθειας». Ενδεικτικά ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του ανέφερε ότι «για να φανεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην επιστρέφει φόρους σε πολίτες και επιχειρήσεις» και συγκεκριμένα «από τον στόχο των € 870 εκατ., το υπουργείο επέστρεψε μόλις € 325 εκατ.». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση συνεχίζει την «εσωτερική στάση πληρωμών, δεν επιστρέφει φόρους, δεν προχωρά σε επενδύσεις, υπο-εκτελεί τις δαπάνες και χρωστά ακόμα € 8 δισ.».

 

Ακόμα ένα στοιχείο που επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την συμμετοχή τής Ε.Ε. στις επενδύσεις. Ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά € 655 εκατ. € ως αποτέλεσμα πληρωμής από την Ε.Ε. έργων του 2012», ενώ «το πρώτο 4μηνο του 2013, οι επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου είναι λιγότερες από το 50% του στόχου».

 

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για να βάλλει κατά του πρωθυπουργού που «θα βγάλει μπόλικες φωτογραφίες, ενώ θα προχωρά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

 

Το άτυπο εννιαμελές όργανο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χτες το απόγευμα με σκοπό να αναλύσει τις πολιτικές εξελίξεις, αποφάσισε να ενταθεί η επίθεση προς την κυβέρνηση, με αιχμή τις κοινωνικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, οι διαφαινόμενες μειώσεις μισθών και η νέα δέσμη μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση κατ' εντολή της τρόικας, θα αποτελούν τους πυλώνες του αντιπολιτευτικού λόγου του, με διαρκές το αίτημα για άμεση προκήρυξη εκλογών.

 

[email protected]

Scroll to top