Του Νικόλα Ζηργάνου
Ο Εχούντ Μπαράκ φεύγει, η Τζίπι Λίβνι έρχεται στο ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό στο Τελ Αβίβ, όπου οι μεγάλοι παίχτες επανακαθορίζουν τις συμμαχίες τους και την τακτική τους ενόψει της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.
Χθες, η πρώην ηγέτις του κεντρώου «Καντίμα» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, ανακοίνωσε την επιστροφή της στην πολιτική και την κάθοδό της στις εκλογές με το νέο της κόμμα που ονομάζεται «Hatnua», «Κίνημα».
Οι πάμπολλοι εχθροί της έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως απολύτως προσωποπαγές κόμμα, που δεν έχει ιδεολογικό στίγμα και αντικατοπτρίζει μόνο τις προσωπικές φιλοδοξίες της 54χρονης πολιτικού, η οποία θα ήθελε να γίνει η νέα Γκόλντα Μεγίρ, είχε υπηρετήσει ως λοχαγός σε ειδική επιχειρησιακή ομάδα ελίτ της Μοσάντ και προέρχεται από τα σπλάχνα του δεξιού κυβερνητικού κόμματος Λικούντ.
Η Λίβνι ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματός της με το σκεπτικό ότι «υπάρχει μεγάλο κενό στο πολιτικό πεδίο» και υποστήριξε ότι την ευνοεί η ακροδεξιά στροφή του κόμματος Λικούντ, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, επικράτησαν συντριπτικά τα γεράκια που δεν αποδέχονται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε βατερλό για τον Νετανιάχου, ο οποίος είδε να ψηφίζονται σχεδόν όλοι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι με μόνον έναν δικό του έμπιστο μέσα στους πρώτους 20. Σχολιαστές στο Τελ Αβίβ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι πλέον μέσα στο συμμαχικό σχήμα των Λίμπερμαν – Νετανιάχου, ο ακροδεξιός ηγέτης αγαπημένος των ακραίων Ρωσοεβραίων, φαντάζει ως μετριοπαθής.
Πλέον, με εξαίρεση τον Νετανιάχου, μέσα στο Λικούντ, κανείς δεν αποδέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για το Μεσανατολικό, με τέτοιες ακραίες απόψεις να κυριαρχούν στο κόμμα που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές για τη νέα ισραηλινή Βουλή, την «Κνεσέτ».
Το Λικούντ πάντως άσκησε δριμεία κριτική στη Λίβνι, χαρακτηρίζοντάς τη «εθνικά ανεύθυνη και πολιτικά ανεπαρκή», ενώ πιο σκληρή ήταν η κριτική από το Εργατικό Κόμμα, που αντιμετώπισε το εγχείρημα Λίβνι ως «πικρό λάθος».
Ακόμη πιο αιχμηρό ήταν το υπό κατάρρευση κεντρώο κόμμα Καντίμα (του οποίου η Λίβνι υπήρξε αρχηγός) καθώς ο βουλευτής Ισραέλ Χασόν αποκάλεσε το νέο κόμμα «βιτρίνα» αυτών που θέλουν να διασπάσουν την Κεντροαριστερά.
Ο Χασόν δήλωσε με έμφαση ότι «η Λίβνι θέλει να κάνει διάλογο με τον Αμπού Μάζεν (πολεμικό ψευδώνυμο του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς), τον Αμπού Αλλάχ και τον Αλι Μπαμπά, αλλά δεν συνομιλεί με τον ηγέτη του Καντίμα, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος υπήρξε αρχηγός στρατού και υπουργός Αμυνας».
Ενα από τα ευάλωττα σημεία της Λίβνι είναι ότι στερείται σημαντικών προσωπικοτήτων που θα στηρίξουν το νέο κεντρώο κόμμα.
Επτά-οκτώ βουλευτές από το Καντίμα και μια σειρά από πανεπιστημιακούς και πρέσβεις δεν μπορούν να ανακόψουν το έρισμα του Νετανιάχου. Αποκαρδιωτικές είναι και οι δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν στο «Κίνημα» πάνω από εννέα βουλευτές σε σύνολο 120.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει σε σημειολογικό επίπεδο η αποκάλυψη ότι το λογότυπο, τα χρώματα και τα σύμβολα του νέου κόμματος της Λίβνι τα έφτιαξε γνωστός διαφημιστής, πολιτικός φίλος του Αριέλ Σαρόν.
Ο Σαρόν είχε πάθει εγκεφαλικό και δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει και τώρα η Λίβνι ανασύρει από τα αζήτητα, και με μία δεκαετία διαφορά, το λογότυπο του Σαρόν για να το κάνει έμβλημα του νέου της κόμματος.