12/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοκ και δέος

      Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Με χάρη και στιλ που θύμιζε… μπαλέτα Μπολσόι ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός έδωσε ρεσιτάλ στο παρκέ της Ο2 και πήρε μια πανάξια πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ του Λονδίνου. Με εκπληκτική εμφάνιση διέλυσε με 69-52 την ΤΣΣΚΑ, που φέτος δεν μπορεί να παραπονιέται για την ατυχία της, όπως πέρυσι στον τελικό της Πόλης, που τον έχασε μέσα από τα χέρια της.

 

Ετσι ο πρωταθλητής Ευρώπης θα δώσει το «παρών» στον μεγάλο αυριανό τελικό (10 μ.μ., ΕΤ1, Novasports 1) με στόχο να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο της ιστορίας του. Θα είναι η 6η συμμετοχή σε τελικό μετά το ’94 στο Τελ Αβίβ, το ’95 στη Σαραγόσα, το ’97 στη Ρώμη, το 2010 στο Παρίσι και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το πόσο καθαρά και ξάστερα προσπέρασε το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ ο Ολυμπιακός φάνηκε από τη σκηνή που διαδραματίστηκε μερικά δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε. Ο πρόεδρος της ξεδοντιασμένη «ρωσικής αρκούδας», Βατούτιν, σηκώθηκε από τη θέση του και ιπποτικά πήγε και έδωσε συγχαρητήρια στους αδελφούς Αγγελόπουλους που έδειχναν ευτυχισμένοι.

 

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο του Γιώργου Μπαρτζώκα δούλεψε στην εντέλεια. Ο 48χρονος τεχνικός στην παρθενική του συμμετοχή έγινε ο πρώτος προπονητής που νικάει τον Ετορε Μεσίνα σε ημιτελικό και πλέον θέλει να γίνει ο πρώτος Ελληνας που κατακτά Ευρωλίγκα, γιατί οι τίτλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ήρθαν με την καθοδήγηση Σέρβων – Ιβκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Μάλκοβιτς.

 

Ο πολύπειρος Ιταλός κόουτς στο τελευταίο τρίλεπτο ουσιαστικά έριξε λευκή πετσέτα. Κάθησε στον πάγκο του λες και παραδεχόταν… «δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο»!

 

Οι Πειραιώτες, μπροστά σε 3.500 πιστούς οπαδούς τους, με την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που τους έδινε η αίσθηση ότι ήδη είχαν καταφέρει πάρα πολλά, κέρδισαν όλες τις στρατηγικές μάχες. Παίζοντας γρήγορα στα πόδια, όχι μόνο κατάπιαν τους αντίπαλους πλέι μέικερ (Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς), αλλά κυριάρχησαν και σε έναν τομέα που θεωρητικά υστερούσαν: στη μάχη των ψηλών.

 

Μάζεψαν συνολικά 41 ριμπάουντ έναντι 29 των πανύψηλων αντιπάλων τους. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

 

Από ένα σημείο και μετά άρχισαν να παίζουν με τα νεύρα της ΤΣΣΚΑ που δεν ήξερε πλέον τον τρόπο να αντιδράσει. Ο δε Τεόντοσιτς, προφανώς επηρεασμένος από τις φωνές της κόκκινης εξέδρας που τον φώναζε «λούζερ», τα έκανε μαντάρα. Τον πρώτο πόντο του τον έβαλε στο 32′ με βολές.

 

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να διαθέτει πολλούς παίκτες σε εξαιρετική μέρα. Παρότι ο Σπανούλης (8 π., 4 ασίστ) εκτελεστικά δεν ήταν αποτελεσματικός, ο Αντιτς (13 π.), ο Περπέρογλου (8 π.) και ο Χάινς (13 π.) έκαναν τη δουλειά και με το παραπάνω.

 

«Νικήσαμε γιατί ήμασταν έτοιμοι πνευματικά και ψυχολογικά γι' αυτό το ματς. Το αμυντικό μας πλάνο είχε μεγάλη επιτυχία, όμως πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και προσγειωμένοι γιατί έχουμε ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι να παίξουμε», δήλωσε με σταθερή και ήρεμη φωνή ο Μπαρτζώκας.

 

Scroll to top