Pin It

ΜΟΣΧΑ Του ανταποκριτή μας Θανάση Αυγερινού

 

Δύσκολες οι εποχές για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και γενικώς για την αντιπολίτευση στη Ρωσία, που είχε βολευτεί με την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του πολιτικού της αγώνα, έστω κι αν πολλές από αυτές χρηματοδοτούνταν ευθέως από το εξωτερικό.

 

Παρά τις διαμαρτυρίες εντός και εκτός Ρωσίας, ο τελευταίος νόμος για τις ΜΚΟ δεν απαγορεύει μεν την έξωθεν χρηματοδότηση, υποχρεώνει δε μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ΜΚΟ να κατατάσσονται στην κατηγορία των «ξένων πρακτόρων», εφόσον εισπράττουν χορηγίες από ξένους εταίρους, διαφορετικά δεν θα έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

 

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το Κρεμλίνο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ρωσική κυβέρνηση εξηγεί ότι υλοποιεί νόμο, αντίστοιχοι του οποίου ισχύουν σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

 

Οι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν εξηγούν σε πιο απλά ρωσικά ότι «το πανηγύρι της δεκαετίας του 1990 τελείωσε και όποιος θέλει να συμμετέχει στη ρωσική πολιτική ζωή ας φροντίσει να βρει εγχώριους οικονομικούς υποστηρικτές από μέλη και χορηγούς».

 

Ενώ σε «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης γκρεμίζονται τα είδωλα όχι μόνο της δεξιάς, φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, που είχε συνηθίσει να τα «παίρνει» από ξένες πρεσβείες, αλλά και της αριστερής, όπως ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Σεργκέι Ουνταλτσόφ, απόγονος διάσημου μπολσεβίκου οικονομολόγου, ο οποίος καταγράφηκε από κρυφή κάμερα να συνεννοείται με σύμβουλο του μισητού στη Ρωσία και φιλοαμερικανού Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι για την προετοιμασία μαζικών ταραχών.

 

Η ρωσική Εισαγγελία άσκησε δίωξη για την υπόθεση και ο Ουνταλτσόφ επιμένει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και σκηνοθετημένη εκστρατεία εναντίον του, όμως οι εντυπώσεις χαράχτηκαν ανεξίτηλα και τηλεοπτικά στη μνήμη της κοινής γνώμης.

 

Σ’ αυτήν την αντιπαράθεση κάποιοι χάνουν την υπομονή τους, όπως οι νεαροί –προφανώς– που έγραψαν με σπρέι έξω από τα γραφεία της οργάνωσης Μεμόριαλ «Ξένοι πράκτορες, I love USA». Η Μεμόριαλ απάντησε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «προσβάλλεται η μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, που πέθαναν στα γκουλάγκ» και ότι η οργάνωση δεν θα συμμορφωθεί σε έναν «άδικο και ανήθικο» νόμο.

 

Δύσκολοι όμως και οι καιροί για το περιβάλλον του πρώην υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ, ο οποίος επελέγη ως πολλαπλώς συμβολικός στόχος για την καμπάνια κατά της διαφθοράς, που αποφάσισε να ξεκινήσει το Κρεμλίνο από το βουτηγμένο στα σκάνδαλα υπουργείο.

 

Το εμπόριο όπλων, το ξέπλυμα χρήματος από διεθνή συμβόλαια και η τρυφηλή ζωή του υπουργού με ωραίες υπάρξεις υπερέβη τα εσκαμμένα, αναγκάζοντας την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να διατάξει έρευνες σε 18 βίλες και σανατόρια του υπουργείου και τον κατ’ οίκον περιορισμό της Γεβγκένια Βασίλιεβα, πρώην διευθύντριας τμήματος στο υπουργείο, πολλές ημέρες μετά την αποπομπή του Σερντιουκόφ από το αξίωμά του.

 

Τα ποσά των 9 εκατ. ευρώ δεν είναι και θηριώδη μπροστά σε όσα πραγματικά τρώγονται στο ρωσικό Δημόσιο, όμως το μήνυμα εστάλη: το πουλόβερ της διαφθοράς άρχισε να ξηλώνεται και η άκρη του νήματος στο Κρεμλίνο θα κρίνει την ταχύτητα και την κατεύθυνση που θα πάρει η καμπάνια…

Scroll to top