12/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «αρρυθμίες» στα δελτία

      Pin It

Το τοπίο των ειδήσεων προς το τέλος της σεζόν εμφανίζει «περίεργες» αυξομειώσεις, παρότι η τελική κατάταξη παραμένει απόλυτα σταθερή

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

MEDIA

 

Σταθερά προσηλωμένο, αν και με εμφανείς αυξομειώσεις πλέον, δείχνει να παραμένει το τηλεοπτικό κοινό στην παρακολούθηση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Οι εξελίξεις στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έστω και με τον… τρόπο των ιδιωτικών καναλιών, είναι αναμενόμενο να ενδιαφέρουν τους πολίτες που επιλέγουν και τη μικρή οθόνη για την ενημέρωσή τους.

 

Ηδη στο τοπίο πάντως εμφανίζονται αλλαγές, με τελευταία αυτή του Alpha που άρχισε να εντάσσει ενημερωτικές εκπομπές στο πρόγραμμά, του ενώ προχώρησε και σε επιμήκυνση της διάρκειας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, το οποίο πλέον ξεκινάει στις 18.30 (αντί στις 19.00 που άρχιζε μέχρι πρότινος). Εντονες όμως είναι και οι… αρρυθμίες ειδικά στη δημόσια τηλεόραση.

 

Εξετάζοντας ενδεικτικά μία εβδομάδα (22/4-30/4), σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen Audience Measurement, μπορεί καθένας να εξάγει ορισμένα βασικά συμπεράσματα. Πρώτα απ' όλα είναι χαρακτηριστική η κατρακύλα του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ που πληρώνει τις «αλχημείες» της διοίκησης, οι οποίοι οδήγησαν σε διαρκή ανεβοκατεβάσματα των «ρολών» στο Ραδιομέγαρο. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα που καταγράφεται δεν υπάρχουν μετρήσεις για το δελτίο της ΝΕΤ το Σαββατοκύριακο, καθώς βρίσκονταν και πάλι σε απεργία. Και το καθημερινό δελτίο όμως εμφανίζει σαφέστατη υποχώρηση, με μέσο τηλεμερίδιο μόλις 4,5% και 150.000 τηλεθεατές. Βρίσκεται πλέον κάτω και από το δελτίο της ΕΤ3 που προσελκύει κατά μέσον όρο 185.000 τηλεθεατές. Αντίθετα, το νυχτερινό (περίπου στις 24.00) δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον 120.000 ατόμων και αν μάλιστα μεταδιδόταν όπως παλαιότερα μία ώρα νωρίτερα, στις 23.00, μπορεί να πήγαινε και ψηλότερα. Κι αυτό πρέπει να χτυπήσει το «καμπανάκι» για ορισμένους που βρέθηκαν εντός της ΕΡΤ και αποφάσισαν να σταματήσουν τη μετάδοση του συγκεκριμένου δελτίου.

 

Στην κορυφή τις καθημερινές παραμένει το κεντρικό δελτίο του Mega με μέσο τηλεμερίδιο 25,3% και 676.000 τηλεθεατές, αν και εξακολουθεί να έλκει «πυρά» και επικρίσεις κυρίως για στελέχη του που χαρακτηρίζονται ως «πρώην μνημονιακοί που, ενίοτε και κατά πώς βολεύει, το γυρνάνε σε αντιμνημονιακό τέμπο». Τα Σαββατοκύριακα, όμως, η κατάσταση αλλάζει, καθώς στην κορυφή βρίσκεται το δελτίο ειδήσεων του Alpha και μάλιστα με μέσο τηλεμερίδιο που φθάνει το 31,2% και 568.000 τηλεθεατές.

 

[email protected]

 

Scroll to top