12/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ναός υποδέχεται τον τελικό

      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Δεν κρίνει ένα… κυπελλάκι όπως σε άλλες χώρες. Είναι μυσταγωγία… Για τους ντόπιους αποτελεί ένα από τα γεγονότα της χρονιάς και κάθε ομάδα –μικρή ή μεγάλη- θέλει να συμμετάσχει.

 

Σήμερα, 19.15, στο περίφημο Γουέμπλεϊ, η Μάντσεστερ Σίτι θα κοντραριστεί με τη Γουίγκαν σε έναν τελικό που έχει ξεκάθαρο φαβορί. Ποιος είπε όμως ότι τα προγνωστικά παίζουν μπάλα στο Κύπελλο Αγγλίας;

 

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει εκπλήξεις μεγατόνων. Το 1973, η μεγάλη Λιντς έχασε από τη Σάντερλαντ της Β' κατηγορίας. Το 1978, η Ιπσουιτς πήρε την μπουκιά από το στόμα της Αρσεναλ, ενώ το ’87 η Κόβεντρι νίκησε την Τότεναμ με 3-2, με αυτογκόλ στις καθυστερήσεις. Μία χρονιά μετά, η Λίβερπουλ νόμιζε ότι θα έκανε περίπατο απέναντι στη Γουίμπλεντον, όμως ηττήθηκε με 1-0. Από μια ομάδα που δεν υπάρχει καν σήμερα…

 

Η Γουίγκαν, αν και βρίσκεται με το ένα πόδι στην Τσάμπιονσιπ, έχει τις δικές της ελπίδες για διάκριση, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει και έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

 

Είπαμε, οι εκπλήξεις είναι μέρος της παράδοσης. Και οι Αγγλοι ξέρουν να τις κρατούν και να τις τιμούν. Τα τελευταία 90 χρόνια μόλις έξι τελικοί δεν έχουν γίνει στο Γουέμπλεϊ, επειδή απλά είχε γκρεμιστεί. Οι αγώνες έγιναν στο μοντέρνο αλλά αδιάφορο Μιλένιουμ του Κάρντιφ.

 

Ακόμα μνημονεύεται ο πρώτος τελικός Κυπέλλου που έγινε στον «ναό». Ηταν το 1923 και η Μπόλτον νίκησε τη Γουέστ Χαμ με 2-0. Επισήμως καταγράφηκαν 126.047 θεατές, όμως θεωρείται πως περισσότερα από 200.000 άτομα βρέθηκαν στο γήπεδο!

 

Ως το 1999, η αγγλική ομοσπονδία επέβαλλε επαναληπτικό αγώνα σε περίπτωση ισοπαλίας. Ευτυχώς, αυτή η παράδοση έπαψε και αν τα 90 λεπτά δεν αναδείξουν νικητή, ακολουθεί παράταση και πέναλτι, όπως σε όλο τον κόσμο. Τρεις φορές χρειάστηκε κάτι τέτοιο και μάλιστα τα 120 λεπτά δεν έφτασαν σε δύο περιπτώσεις. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουέστ Χαμ έπεσαν «θύματα» από Αρσεναλ και Λίβερπουλ αντίστοιχα (2005 και 2006), ενώ το ’07, η Γιουνάιτεντ έχασε στην παράταση από την Τσέλσι.

Scroll to top