Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Η ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ, που κατέληξε με την αναβάθμιση της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος-μη μέλος παρατηρητή» με τη σύμφωνη γνώμη 138 χωρών σε σύνολο 193, ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη νίκη για τους Παλαιστινίους, αλλά κυρίως ήταν μια μεγάλη διπλωματική ήττα για το Ισραήλ.

 

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση, άρχισαν να καταφτάνουν στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου αναφορές από τις ισραηλινές πρεσβείες της Ευρώπης ότι πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αλλάξουν την ψήφο τους υπέρ των Παλαιστινίων.

 

Κι όταν άρχισε την ομιλία του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ήταν σαφές στο Ισραήλ ότι δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της Δύσης, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Τσεχίας.

 

«Χάσαμε την Ευρώπη» παραδέχτηκε στέλεχος του ισραηλινού υπουργείο Εξωτερικών, καθώς 16 χώρες – μέλη της Ε.Ε., μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία, δήλωσαν την πρόθεσή τους να ταχθούν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος. Το χειρότερο πλήγμα, όμως, για το Ισραήλ -γράφει η εφημερίδα «Haaretz»- ήρθε από το Βερολίνο.

 

«Στην Ιερουσαλήμ όλοι θεωρούσαν σίγουρο ότι η Γερμανία θα καταψηφίσει», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «και η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να απόσχει της ψηφοφορίας προκάλεσε σοκ και στο υπουργείο Εξωτερικών και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

Οπως είπε, όμως, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, η εξέλιξη θα πρέπει να ήταν αναμενόμενη, αφού το Ισραήλ δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία».

 

Ηταν μια προειδοποιητική βολή από πολλούς «φίλους» του Ισραήλ προς την κυβέρνηση Νετανιάχου -εκτιμά η «Haaretz»- ότι η υπομονή τους εξαντλείται και ότι πλέον δεν έχουν εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις της πως επιζητεί την ειρήνη και επιθυμεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

 

Παρά το ηχηρό χαστούκι, o Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σχεδόν αισιόδοξος. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η κατάσταση εδώ, είπε με σιγουριά, προσθέτοντας ότι «η απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ όχι μόνο δεν θα δώσει ώθηση στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, αλλά θα την καθυστερήσει».

 

Ενας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή στάσης υπέρ των Παλαιστινίων ήταν η ανησυχία πολλών ευρωπαϊκών χωρών -μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Δανία- ότι η οκταήμερη επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα είχε ενδυναμώσει πολιτικά τη Χαμάς, εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης προχθές άλλαξε το κλίμα υπέρ του Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Financial Timeς» ότι «ο σκοπός ήταν να σωθεί η Φατάχ, ή τουλάχιστον να μπορέσει να επουλώσει τις πληγές της και να ανακτήσει κάποια από τη δύναμή της διεθνώς».

 

Πρέπει να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις και να προχωρήσουμε ενωμένοι, είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και μιλώντας για τη Χαμάς παραδέχτηκε ότι «παρ' όλο που η Παλαιστινιακή Αρχή αντιπροσωπεύει ένα χωρίς βία μονοπάτι προς την ελευθερία, δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα, αφού η Χαμάς ήταν αυτή που κατάφερε να απελευθερώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστινίους».

 

Το νέο αισιόδοξο κλίμα μπορεί να μας οδηγήσει στη συμφιλίωση, δήλωσε από την Ντόχα του Κατάρ ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.

 

Η de facto αναγνώριση που πέτυχε ο Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με την επιτυχία της Χαμάς στην τελευταία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα, είπε ο Μεσάαλ, μπορεί να είναι μια νέα τολμηρή στρατηγική που θα ισχυροποιήσει τη θέση των Παλαιστινίων.

Scroll to top