Pin It

Τόσο οι συνιστώσες όσο και οι τάσεις του ΣΥΝ επιχειρούν αυτές τις ημέρες να διαμορφώσουν τις τακτικές τους σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στους ρυθμούς του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Ιουλίου κινείται η Κουμουνδούρου, καθώς η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα κληθεί να επικυρώσει τα προσυνεδριακά κείμενα και τη δομή που θα έχει το νέο ενιαίο κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι τάσεις του ΣΥΝ επιχειρούν να διαμορφώσουν τις απόψεις και τις τακτικές τους, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οργανωτικό επίπεδο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο».

 

Από την πλευρά της πλειοψηφικής «Αριστερής Ενότητας» του ΣΥΝ, κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα αποτελεί η υπεράσπιση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης σχετικά με το ευρώ, τις συμμαχίες και το πρόγραμμα, ενώ στις συζητήσεις των στελεχών της αποτυπώθηκε και προβληματισμός σχετικά με την κινηματική «νηνεμία» που παρατηρείται στην κοινωνία.

 

H διάλυση των συνιστωσών

 

Στο οργανωτικό επίπεδο βέβαια τίθεται με έμφαση το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, με δεδομένο ότι ορισμένες εξ αυτών (ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου) διαφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, ενώ η ΚΟΕ τοποθετείται ουσιαστικά ανάμεσα στις δυο απόψεις. Δεν αποκλείεται, αν επιμείνουν οι οργανώσεις αυτές στην άποψή τους, να δοθεί μία τελευταία διορία μέχρι την αυτοδιάλυση, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι απολύτως ενιαίο.

 

Πέραν αυτού, στελέχη της «Αριστερής Ενότητας» εξετάζουν το σενάριο στο νέο κόμμα να διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφική τάση που θα περιλαμβάνει τόσο την «Πλατφόρμα 2010» (άλλοτε στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που έμειναν στον ΣΥΝ) όσο και την ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα, τμήμα του «Κόκκινο»).

 

Από την πλευρά της «Πλατφόρμας 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Πουλάκης) τα κεντρικά ζητήματα αφορούν την απόρριψη της «φιλολογίας περί δεξιάς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τα στελέχη της σημειώνουν ότι «η διάλυση της ευρωζώνης θα οδηγούσε σε απογοήτευση όσον αφορά το εγχείρημα της ενοποίησης, χωρίς να εξασφαλίζει για τους λαούς καμία θετική εξέλιξη». Οσον αφορά δε τα οργανωτικά ζητήματα, η «Πλατφόρμα 2010» επισημαίνει ότι είναι αναγκαία «η ενωτική ανασύνθεση όλου του κόμματος με βάση τα κείμενα που θα κατατεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο», ενώ προτείνει την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο του κόμματος με παράλληλη καμπάνια για εγγραφή νέων μελών στο ενιαίο κόμμα.

 

Στον χώρο της μειοψηφίας, το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ αποσκοπεί επίσης στο να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ενιαίος και πολυτασικός, ώστε να αποφευχθεί η διολίσθηση σε ένα μοντέλο «ομοσπονδίας κομμάτων». Ωστόσο τα στελέχη του Ρεύματος τηρούν στάση αναμονής καθώς οι συνοδοιπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχη τη ΔΕΑ, δεν συμφωνούν με τη διάλυση των συνιστωσών, ενώ θα εγείρει και ζητήματα που αγγίζουν την κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Πέραν των πολιτικών και προγραμματικών ζητημάτων, όπως η «επιθετική τακτική» έναντι του ευρώ, η τακτική συμμαχιών με έμφαση το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η επιδίωξη για «εθνικοποιήσεις», τα στελέχη της μειοψηφίας θα θέσουν και το ζήτημα της αποφυγής ενός «αρχηγικού και προεδροκεντρικού» κόμματος, πράγμα που έθεσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Real News. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουν να εκλέγεται ο εκάστοτε πρόεδρος από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το συνέδριο.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, που θα δώσει συνέντευξη σήμερα στις 9 το πρωί στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», αναμένεται να τοποθετηθεί επί των πολιτικών ζητημάτων αλλά και να «ξεδιπλώσει» την οπτική του για τα εσωκομματικά θέματα. Πέραν αυτών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρξει το ποιοτικό άλμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και έχει ζητήσει από τις αρμόδιες επιτροπές να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα τους προγραμματικούς άξονες σχετικά με άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων από το Μνημόνιο.

 

Περίγραμμα μάλιστα αυτών των θέσεων θα παρουσιάσει σήμερα ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας το μεσημέρι στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top