14/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστρατεύουν τη φαντασία

      Pin It

Με μεγάλη πορεία στο Σύνταγμα απάντησαν οι καθηγητές στα φύλλα πορείας. Κυριάρχησαν ευρηματικά συνθήματα, παλμός, χάπενινγκ και μια παρωδία της επίταξης

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή   Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

 

getFile (4)getFile (5)Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό κάλεσμα της ΟΛΜΕ, σε συλλαλητήριο καταδίκης της προληπτικής επιστράτευσης. Στις 7 το απόγευμα η Ερμού είχε γεμίσει με πανό, πορτοκαλί σημαίες της ΟΛΜΕ, αλλά και διαδηλωτές ντυμένους στα χακί σε μια παρωδία της επιστράτευσης.

 

Οργή με τον κυβερνητικό αυταρχισμό, απογοήτευση από την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να μη στηρίξει την απεργία των εκπαιδευτικών στις 17 Μαΐου, κυριάρχησαν σε μια μαζική πορεία, με ευρηματικά συνθήματα, παλμό και χάπενινγκ. Ενα τανκς από φελιζόλ στάθμευσε στον Αγνωστο Στρατιώτη, ενώ εκπαιδευτικοί-«φαντάροι» διαδήλωναν μπροστά από ένα πανό με τον Φοίνικα της χούντας και το ειρωνικό σύνθημα »Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων».

 

«Κι ας μη θέλει η ΑΔΕΔΥ»

 

«Απεργία γενική, όλοι την Παρασκευή», φώναζε το μπλοκ της ΟΛΜΕ – ακόμα και αν ο πρόεδρός τους φρόντισε να προεξοφλήσει με δηλώσεις του τη μη κήρυξη απεργίας. Οι πιο θερμόαιμοι παράλλαζαν το δεύτερο σκέλος του συνθήματος, φωνάζοντας «κι ας μη θέλει η ΑΔΕΔΥ» ή «Και ντροπή στην ΑΔΕΔΥ», εκφράζοντας το κοινό αίσθημα ενάντια στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, την οποία καταδίκασαν και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ από τα μεγάφωνα.

 

«Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ στρέφεται ενάντια στη μαζικοποίηση της απεργίας και εξυπηρετεί ξεκάθαρα την κυβέρνηση» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κοντός, μέλος της Συνομοσπονδίας Γονέων. «Τέρμα στα παζάρια των γραφειοκρατών – ο αγώνας στα χέρια των εργατών» ήταν το σύνθημα αγωνιστικών μπλοκ, όπως των «ΕΡΓΑΣ- Εκπαιδευτικός Ομιλος», ενώ η «Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε» πήγε την κριτική ένα βήμα παραπέρα φωνάζοντας «Αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες».

 

Με μαχητικά συνθήματα κατά της επιστράτευσης διαδήλωσαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ-ΤΕΙ, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

 

Μαθητικά μπλοκ, όπως οι «Μαθητές Εκτός Τάξης», συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον και τα συγχαρητήρια των διαδηλωτών: «Τον δρόμο τον δείχνουν οι αγώνες στην Ισπανία.

 

«Ιδιώνυμο αδίκημα»

 

Εκεί ενώθηκαν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κέρδισαν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαριάννα, μαθήτρια Γ' Λυκείου στο 1ο Λύκειο Βύρωνα. «Εκαναν την απεργία ιδιώνυμο αδίκημα» διαμαρτύρεται η Ευαγγελία, καθηγήτρια στο Καπανδρίτι και μητέρα τριών παιδιών, που διαδηλώνει με στρατιωτικό δίκοχο. «Αν αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας, κινδυνεύω να χάσω την οργανική μου θέση και να μετακινηθώ ακόμα κι εκτός περιφέρειας». «Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο τις εξετάσεις, όταν η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 67%. Καθηγητές και μαθητές είμαστε θύματα της ίδιας επίθεσης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Τζένη, μαθήτρια Β' Λυκείου και μέλος της «Μαθητικής Αντίστασης».

 

«Αυτή η επιστράτευση θα γίνει πατσαβούρι, θα πάμε να την τρίψουμε στου Σαμαρά τη μούρη» φώναζαν οι εκπαιδευτικοί στο Σύνταγμα, ενώ έφθανε το συμπαγές μπλοκ του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια. Οι δύο πορείες συναντήθηκαν αλλά δεν έσμιξαν, ενώ έκδηλος ήταν ο εκνευρισμός των διαδηλωτών για την εισήγηση του ΠΑΜΕ για απεργία την Τρίτη (σήμερα) αντί της Παρασκευής.

Scroll to top