ΒΡΕΤΑΝΙΑ Το ζήτημα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το σχετικό δημοψήφισμα έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στο Συντηρητικό κόμμα
ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Το θέμα του δημοψηφίσματος για αποχώρηση ή παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών αλλά ακόμη και μεταξύ μελών της βρετανικής κυβέρνησης.
Δύο κορυφαίοι υπουργοί, της Παιδείας ο Μάικλ Γκοβ και της Αμυνας ο Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσαν δημοσίως ότι «αν γινόταν σήμερα το δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης». Αυτή τους η δήλωση από πολλούς αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, θεωρείται «μια ασυνήθιστη, επαναστατική πράξη». Για κάποιους άλλους είναι «προσβλητική».
Ζήτημα αρχής
Αρκετοί θέτουν ακόμη και ζήτημα αρχής στο εσωτερικό του κόμματος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι διαφοροποιούνται από τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., αλλά ότι «πρόκειται για μια πολύ πρόωρη τοποθέτηση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Ο Κάμερον, εδώ και καιρό, έχει ξεκαθαρίσει τους όρους του δημοψηφίσματος λέγοντας πως θα γίνει μετά τις επόμενες γενικές εκλογές (2015) και αφού πρώτα ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, τόσο μέσα στη χώρα όσο και με την Ε.Ε. Βασικό στοιχείο του διαλόγου θα είναι η επανεξέταση των σχέσεων των δύο πλευρών. Στόχος, από τη μια να ενημερωθούν οι Βρετανοί για «τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα από την Ε.Ε.» και από την άλλη να «»χαλαρώσουν» οι δεσμοί με τις Βρυξέλλες ώστε να μπορεί η Βρετανία να αποφασίζει από μόνη της για μια σειρά από θέματα».
Οι δηλώσεις των δύο υπουργών εντείνουν το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Παράλληλα, ενισχύουν και τις πιέσεις που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός από τη «δεξιά» πτέρυγα του κόμματός του για μια «πιο συντηρητική πολιτική σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην οικονομία».
Με αυτά και τα άλλα, η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού έχει πέσει κάθετα. Ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες σε τριήμερο επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, αναζητά τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναμένεται να συζητήσει και τη σύναψη εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ.
Από τη συναλλαγή αυτή η Βρετανία θα ωφεληθεί κατά αρκετά εκατομμύρια στερλίνες, «πράγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επικοινωνιακή του τακτική», υποστηρίζουν όσοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν αρκετοί αναλυτές, «στην Αμερική επικρατεί η άποψη ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επηρεάσει αρνητικά τη διεθνή θέση της».
Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε άρθρο του στη χθεσινή Daily Telegraph λέει μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα της χώρας δεν πρόκειται να λυθούν με την αποχώρηση από την Ενωση. Η όλη συζήτηση επισκιάζει άλλα, σοβαρότερα θέματα της βρετανικής οικονομίας. Οπως το θέμα της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια οικονομία».
Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει ότι «οι συνομιλητές μας θα πρέπει να κατανοήσουν πως είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε, αν αποτύχουμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε».