Pin It

ΗΠΑ Το διεθνούς φήμης πρακτορείο ειδήσεων κατήγγειλε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, κατάσχεσε καταλόγους τηλεφωνημάτων του πρακτορείου αλλά και συγκεκριμένων δημοσιογράφων του

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Ενα νέο «δύσκολο» μέτωπο αντιπαράθεσης στη μάχη που αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ άνοιξε ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (A.P.) κατήγγειλε χθες μια «μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατάσχεσε μυστικά καταλόγους των τηλεφωνημάτων του πρακτορείου και ορισμένων δημοσιογράφων τα οποία έγιναν σε διάστημα δύο μηνών.

 

Οπως επιβεβαίωσε το γραφείο του εισαγγελέα στην Ουάσιγκτον, ήδη έχουν υποβληθεί μηνύσεις για το θέμα, διευκρίνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντική αξία την ελευθεροτυπία, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να λάβει υπόψη του και το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά του, το A.P. ανακοίνωσε πως έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δυνατή δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

 

Kαταδίκη με επιστολή

 

Ο επικεφαλής του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ καταδικάζει στην επιστολή αυτή «μια μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση [...] στις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών του Associated Press».

 

Ειδικότερα, σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο διευκρινίζει πως ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε εν αγνοία του αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2012 για μια «επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο που είχε ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ».

 

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του διεθνούς πρακτορείου, τα στοιχεία τα οποία φαίνεται να απέκτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα φέτος από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, είχαν καταγράψει κάθε τηλεφώνημα που έκαναν τουλάχιστον 100 ρεπόρτερ του A.P. από τα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Χάρτφορντ, καθώς και από την αίθουσα σύνταξης των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2012.Την περίοδο εκείνη, γράφει ο «Guardian», το διεθνές πρακτορείο είχε συμφωνήσει με τον Λευκό Οίκο και τη CIA να μη δημοσιοποιήσει το ζήτημα, καθώς η όλη επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα βρισκόταν σε εξέλιξη.

 

Oι στόχοι των αρχών

 

Ο Προύιτ επισημαίνει στην επιστολή πως τα τηλεφωνήματα που ήταν στόχος των αρχών καλύπτουν μια περίοδο δύο μηνών στις αρχές του 2012 και αφορούν περί τις είκοσι γραμμές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, που ανήκαν στο πρακτορείο ή σε δημοσιογράφους του.

 

Διευκρίνισε ακόμη πως το A.P. εξετάζει κατά πόσον είναι δυνατόν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζήτησε από το υπουργείο να επιστρέψει στο πρακτορείο αυτούς τους καταλόγους των τηλεφωνημάτων και να καταστρέψει οποιοδήποτε αντίγραφό τους.

 

Απαντώντας με ανακοίνωσή του, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές, αλλά υποστηρίζει ότι όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου, το κάνει βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

 

Κρατική απολογία

 

«Οι κανονισμοί αυτοί μας επιβάλλουν να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις πληροφορίες μας με όλα τα δυνατά μέσα [...] πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε επίσημο αίτημα», που επιτρέπει την κατάσχεση των καταλόγων, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έχει «καμιά γνώση» για τέτοια διαβήματα αναφορικά με το A.P.

 

«Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ.

 

Scroll to top