Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο γίνεται το ερώτημα για το οποίο ζητά η κυβέρνηση να πάρουν θέση οι πολίτες και είναι: «Νομίζετε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε;»

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

getFile (26)«Νομίζετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.;». Αυτή είναι τελικά η ερώτηση του πολύκροτου δημοψηφίσματος που θα κατατεθεί αύριο στη βρετανική Βουλή ως πρόταση νόμου. Σκοπός να ξεκινήσει η συζήτηση, να γίνει νόμος και τελικά να διεξαχθεί το πολύκροτο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2017. Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα χθες αργά το απόγευμα προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωπαϊστές αλλά πολύ περισσότερο από τους ευρωσκεπτικιστές.

 

Με την πρόταση αντιδρούν ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές

 

Οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας». «Πρακτικά», τονίζουν, «για τεχνικούς λόγους είναι πολύ δύσκολο ο νόμος αυτός να περάσει από την παρούσα Βουλή.» Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή των Συντηρητικών Τζον Μπάρον, ο οποίος μιλώντας στο BBC επισήμανε πως πρόκειται για «τέχνασμα που θα αποτύχει.» «Θα ήταν προτιμότερο ο Ντέιβιντ Κάμερον να επιλέξει άλλους τρόπους χειρισμού του θέματος», τόνισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον, πολλοί συνάδελφοι του εξέφρασαν ανοιχτά την απογοήτευσή τους επειδή η εν λόγω πρόταση απουσίαζε από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα με την καθιερωμένη ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων.

 

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συγκυβερνά, αναμένεται να μπλοκάρει τη διαδικασία βασιζόμενο στους κανονισμούς της Βουλής. Εκπρόσωπός του έκανε λόγο για «ηττοπαθή απόφαση, η οποία δείχνει το χάος που επικρατεί στους κόλπους των Συντηρητικών». Μάλιστα σχολιαστές επισημαίνουν ότι «το σχέδιο νόμου μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το μοναδικό ξεκάθαρα φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας.

 

Οι Εργατικοί, με τη σειρά τους, δεν διευκρινίζουν αν είναι υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά χθες αντέδρασαν στην πιθανότητα να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος υποστηρίζοντας πως «δεν έχει νόημα να δεσμευτεί η κυβέρνηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα χρόνια. Ενας τέτοιος νόμος θα δημιουργήσει αβεβαιότητα σε μια εποχή που προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο σκιώδεις υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, ο Ντάγκλας Αλεξάντερ κάνει λόγο για «αντίδραση πανικού που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός μάλλον ακολουθεί και δεν ηγείται των βουλευτών του».

 

Για τους περισσότερους αναλυτές η «βιαστική» αυτή απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού έρχεται «απλώς για να κατευνάσει τον θόρυβο που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του», οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

 

[email protected]

 

Scroll to top