Pin It

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζον Βέρντον ήρθε στην Αθήνα

 

Ο διάσημος Αμερικανός δεν έχει τελειώσει ακόμα το τέταρτο βιβλίο της σειράς του με ήρωα τον ντετέκτιβ Ντέιβιντ Γκάρνεϊ, που έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Ηδη, όμως, ξέρει τα ίχνη ποιου εγκληματία ακολουθεί. Και είναι πατριώτης μας

 

Της Παρής Σπίνου

 

Tι κάνει ένα επιτυχημένο στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, όταν συνταξιοδοτείται; Ο Τζον Βέρντον, πάντως, δοκίμασε τις δυνάμεις του στο αστυνομικό μυθιστόρημα και άρχισε μια δεύτερη καριέρα. Η τριλογία του «Σκέψου έναν αριθμό», «Κράτα τα μάτια σου κλειστά» και «Ασε τον διάβολο ήσυχο», με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Ντέιβιντ Γκάρνεϊ, έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ, ενώ τώρα ολοκληρώνει το τέταρτο βιβλίο της σειράς. Μάλιστα, αυτή τη φορά ο δολοφόνος είναι ένας «τρελαμένος Ελληνας», όπως αποκάλυψε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας προχθές το βράδυ στα Public Συντάγματος.

 

Εγκλήματα που φαίνεται αδύνατον να έχουν διαπραχθεί, δαιδαλώδη αινίγματα και εγκληματίες που αγγίζουν τα όρια της μεγαλοφυΐας, απρόβλεπτη πλοκή, εντάσεις που σηκώνουν την τρίχα και έξυπνο χιούμορ έχουν προσδώσει στον Βέρντον τον τίτλο «μάγος του αστυνομικού μυθιστορήματος». Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα άρχισαν για να αποφύγει την… κρεβατομουρμούρα.

 

«Οταν αποσύρθηκα από τη διαφήμιση άρχισα να διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία. Με συνεπήρε. Εκανα συνεχώς αναλύσεις στη γυναίκα μου για τη δομή, τους χαρακτήρες, οπότε αυτή κάποια στιγμή μού πρότεινε: Αντί να μιλάς, δεν τα γράφεις καλύτερα… Ετσι άρχισα να γράφω για τη γυναίκα μου, όχι για το κοινό. Αλλά φαίνεται πως όταν γράφεις για κάποιον που εκτιμάς και αγαπάς, βγαίνει κάτι καλό που πιθανότατα θα αρέσει και στους άλλους».

 

Στον τελευταίο βιβλίο του «Ασε τον διάβολο ήσυχο» ο γνωστός ντετέκτιβ του ασχολείται με την υπόθεση ενός σίριαλ κίλερ, του «Καλού Ποιμένα», και αντιμετωπίζει καταστάσεις που απειλούν τη ζωή του. «Αρχικά ο Γκάρνεϊ ήταν μια ιδέα, αλλά όσο προχωράνε τα βιβλία μου γίνεται όλο και πιο αληθινός», είπε ο Βέρντον για τον ήρωά του, με τον οποίο έχουν κοινά σημεία. «Είναι λίγο κλειστός, δύσκολα εκφράζει συναισθήματα, από την άλλη όμως είναι πιο δυναμικός».

 

«Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μπει στο μυαλό ενός δολοφόνου;», τον ρώτησε η Μαρίνα Τσικλητήρα που ανέλαβε τις συστάσεις με το ελληνικό κοινό. «Είναι τρομερά εύκολο», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του συγγραφέα. «Ο φόνος είναι μια προέκταση φυσιολογικών συναισθημάτων. Αν ο θυμός, η οργή ανέβει σε ένταση, ας πούμε από το 3 στο 10, τότε αλλοιώνεται η προσωπικότητα και μπορεί να φτάσει κανείς στα άκρα».

 

Ο Βέρντον δεν εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα, ούτε είναι περίεργος να συναντήσει κάποιον δολοφόνο στις φυλακές. Θα μπορούσε, όμως, να συμπαθήσει τον θύτη ,«γι’ αυτό που υπήρξε κάποτε, όταν ήταν παιδί». Ωστόσο, έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση αστυνομικών και αναλύσεις ευρημάτων σε εργαστήρια, ενώ τηλεφωνεί τακτικά στον γιο του που είναι αστυνομικός για… συμβουλές.

 

Ετσι λειτουργεί: «Σημειώνω σε χαρτάκια σκέψεις, λόγια, σκηνές… ένα χάος που κάποια στιγμή μπαίνει σε τάξη. Ανησυχώ για πολλά και συνεχώς αναρωτιέμαι “τι θα γινόταν αν…”. Είναι ένας μίζερος τρόπος να ζεις, αλλά με κάνει να γεννώ ιστορίες».

 

IΝFO: Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Scroll to top