Με αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου κινδυνεύει ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαΐ, εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος κατέθεσε την υποψηφιότητά του στο υπουργείο Εσωτερικών, συνοδευόμενος από τον εν ενεργεία πρόεδρο. Η δημόσια υποστήριξη του Αχμαντινεζάντ στον 47χρονο διευθυντή του γραφείου του είναι αντίθετη με την εκλογική νομοθεσία του Ιράν και, ήδη, το πανίσχυρο Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, που εγκρίνει μαζί με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεΐ, τις υποψηφιότητες, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι «το Συμβούλιο ομόφωνα κατέληξε πως η πράξη του προέδρου συνιστά εγκληματική παραβίαση της νομοθεσίας».
Το γραφείο του Αχμαντινεζάντ υποστήριξε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η προεκλογική περίοδος, καθώς δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι υποψηφιότητες, άρα δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου. Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος αναμένεται να εκδώσει τον εγκεκριμένο κατάλογο των υποψηφίων μέχρι τις 23 Μαΐου. Ομως, δεν ήταν η μόνη υποψηφιότητα της «τελευταίας στιγμής» αυτή του Μασαΐ. Την ίδια ημέρα, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, κατατέθηκε και η αίτηση του πρώην προέδρου, (1989-1997) Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος υποστηρίζεται από το μεταρρυθμιστικό μπλοκ, αν και οι αντιστοιχίες του ιρανικού πολιτικού συστήματος με τα καθ' ημάς είναι μάλλον αδόκιμες.
Ο 78χρονος Ραφσατζανί θεωρείται πραγματιστής, πιστεύει σε μια πιο φιλελεύθερη οικονομία και στηρίζεται από την επιχειρηματική τάξη. Προ ενός μηνός είχε δηλώσει ότι θα κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος μόνο αν πάρει την ευλογία του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ πριν από δύο εβδομάδες οι δύο του κόρες είχαν συμμετάσχει σε συγκέντρωση συμπαράστασης άλλου υποψήφιου προέδρου. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για διαφθορά και για παρεκκλίσεις ιδεολογικού χαρακτήρα, καθώς θεωρείται ότι υποστήριξε το κίνημα της αντιπολίτευσης στις προηγούμενες εκλογές που κατέληξαν στις αιματηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πάντως, ο Ραφσαντζανί έχει ήδη πάρει και την υποστήριξη του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί (1995-2005), ο οποίος έκανε και δημόσια δήλωση.
Ισχυρή υποψηφιότητα έθεσε και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της περιόδου 2005-2007, με σκληρές θέσεις απέναντι στη Δύση. Πολλές και σημαντικές είναι και οι υποψηφιότητες των «πρινσιπαλιστών», της πολιτικής τάσης που πρεσβεύει μια αυστηρή προσήλωση στις αρχές της Ιρανικής Επανάστασης και του ιερατείου.