17/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι απεργοί και τα κόμματα

      Pin It

Yποσημειώσεις

 

Του Γιώργου Σταματόπουλου

 

Μου γράφει φίλος εκπαιδευτικός: «Λοιπόν, οι συνάδελφοί μου δεν είναι ακόμη έτοιμοι για τον μεγάλο ξεσηκωμό, όπως άλλωστε και η κοινωνία. Με τόσους τόνους εκφοβισμού, κατασυκοφάντησης, προπαγάνδας και την τελευταία πρωτοφανή προληπτική επιστράτευση, που επέβαλε η αυταρχική κυβέρνηση, είναι λογικό οι συνάδελφοι να φοβούνται (η ανυπακοή στην επιστράτευση επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και απόλυση). Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, που μπορεί μεν να νικηθεί, όμως η υπερνίκησή του δεν συμβαίνει σε όλους ταυτόχρονα, όπως δεν ωριμάζουν και οι καρποί σ' ένα δέντρο ταυτόχρονα».

 

Με μεγάλη ευθύνη φορτώσαμε τους καθηγητές. Περιμέναμε απ' αυτούς να ξεσπάσει η σπίθα της αντεπίθεσης εκ μέρους της κοινωνίας. Λησμονήσαμε ότι η κοινωνία ζει υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας και ότι δαγκώνει τα χείλη υπομένοντας τον βιασμό της από ημεδαπή και αλλοδαπή τρόικα. Θα μπορούσε να ακυρωθεί στην πράξη η επίταξη; Βεβαίως, λένε οι ψυχραιμότεροι και νηφαλιότεροι, εάν όμως υπήρχαν τρεις βασικές προϋποθέσεις: α) Να στηρίξουν την απεργία οι ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αλλά τι να περιμένεις από κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές (κομματοκρατούμενους); β) Να υπάρξει καθολική συμμετοχή του κλάδου των εκπαιδευτικών στην απεργία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του και παρά το όσα εγράφησαν, οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους 30.000 σε σύνολο 88.000 εγγεγραμμένων στο σωματείο. γ) Να υποστηρίξει η κοινωνία. Για την κοινωνία τα είπαμε.

 

Οταν ουδεμία εκ των προϋποθέσεων είναι ορατή, ή πας σαν πρόβατο στη σφαγή ή παριστάνεις τον μικρό ήρωα. Και δεν νομίζουν (οι ψύχραιμοι) ότι ήταν η ώρα να παραδώσουν βορά στα δόντια της κυβέρνησης πολλούς συναδέλφους. Απ' αυτούς που ψήφισαν υπέρ της απεργίας οι περισσότεροι εννοούσαν την αναγκαιότητά της και όχι να απεργήσουν υπό τον φόβο της επιστράτευσης!

 

Εν κατακλείδι η απόφαση να ανασταλεί η απεργία κρίνεται ως λογική, ανακουφιστική, και ας μην έσπασε το κλίμα της ηττοπάθειας. Να καταγραφεί και τούτο για να μην ακούγονται αριστερές τινές πομφόλυγες. Αυτοί που παριστάνουν τους υπερεπαναστάτες, όπως λέει το ρεπορτάζ μέσα από τη γενική συνέλευση, στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία και στο ερώτημα «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μαζική απεργία υπό το βάρος της επιστράτευσης;», ψήφισαν λευκό! Εχουμε και λέμε: ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ – ΟΛΜΕ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) – ΚΚΕ – υπερεπαναστάτες είπαν άπαντες «όχι» στην απεργία! Ακριβώς διότι οσμίστηκαν την εκρηξιγένειά της και μετά θα διαλυόταν η αγέλη τους (συγγνώμη, οι ψηφοφόροι τους). Λυσσασμένα, ολιγόθυμα, ολιγόνοα κόμματα…

 

[email protected]

 

Scroll to top