19/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίμα έντασης στη δίκη του Ακη

      Pin It

Το ξέσπασμα του πρώην υπουργού όταν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν ερωτήσεις στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ν. Μαϊτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της έδρας που απείλησε με αποβολή όσων χάνουν την ψυχραιμία τους

 

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

getFile (37)Η προειδοποίηση του προέδρου της έδρας, Χρ. Κατσιάνη, προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο αλλά και άλλους παράγοντες της υπόθεσης, ότι «όποιος δεν μπορεί να μετέχει ήρεμα και ψύχραιμα θα αποχωρήσει από το δικαστήριο», είναι ενδεικτική του κλίματος έντασης που επικράτησε και χθες, με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, έκτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

Η «απειλή αποβολής» από τη δικαστική αίθουσα έγινε με αφορμή το ξέσπασμα Τσοχατζόπουλου την ώρα που οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι οποίοι εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο, υπέβαλλαν ερωτήσεις, κάποιες μάλιστα και πλαγίως, προς τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, Ν. Μαϊτό, σχετικά με την απόκτηση του περιβόητου νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που αρχικά ανήκε στην εταιρεία Torcaso, στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή τής Nobilis, για να καταλήξει στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη.

 

Σκόπιμες ερωτήσεις

 

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Γιάννη Ηρειώτη, συνηγόρου του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητα στις ερωτήσεις.

 

«Δεν θα παίξουμε εδώ πέρα», παρενέβη επί τη ευκαιρία από το εδώλιο και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

 

«Εχουν σκοπιμότητα οι ερωτήσεις, αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζετε κιόλας» συνέχισε.

 

Πρόεδρος: «Οποιος δεν μπορεί να μετέχει ήρεμα και ψύχραιμα θα αποχωρήσει από το δικαστήριο. Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε. Δεν έχει ακουστεί τίποτε ακόμη, μπορεί να ακουστούν και πράγματα χειρότερα από 'δώ και πέρα, χρειάζεται όμως ψυχραιμία. Διαφορετικά, μπορεί να γίνουν λάθη, εδώ παίζεται η ζωή σας, η ελευθερία σας».

 

Συνήγορος πολιτική αγωγής (προς Ακη): «Να μην παρεμβαίνετε στη διαδικασία».

 

Τσοχατζόπουλος: «Δεν είναι δική σας δουλειά».

 

ΟΙ ερωτήσεις οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση Τσοχατζόπουλου αφορούσαν ισχυρισμούς άλλων μαρτύρων κατά την ανάκριση (κάτι που δεν επιτρέπεται δικονομικά), αλλά και τοποθετήσεις του κ. Μαϊτού για τη «διαδρομή» του ακινήτου της Αεροπαγίτου ώσπου αυτό να καταλήξει στην ιδιοκτησία της Βίκυς Σταμάτη και στη «σύνδεσή της» με το μαύρο πολιτικό χρήμα και το ξέπλυμά του, που είναι το αντικείμενο της δίκης.

 

Πολιτική αγωγή: «Γνωρίζετε από την εμπειρία σας ποιοι είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνται προκειμένου να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα;»

 

Μάρτυρας: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αν θεωρούσαμε ότι [οι κατηγορούμενοι] ήθελαν να ξεπλύνουν χρήμα, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων».

 

O μάρτυρας, απαντήσεις του οποίου χαρακτηρίστηκαν από την υπεράσπιση του πρώτην υπουργού «χειρουργικά ακριβείς», επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα σχετικά με την εμπλοκή στην υπόθεση του αδερφού της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτη. Επισήμανε δε ότι στην περίπτωση της αγοράς του ακινήτου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, που φαίνεται ότι πλήρωνε ενοίκιο για την Αρεοπαγίτου, προχώρησε στην αγορά του σπιτιού στο όνομα της συζύγου του χωρίς να υπάρξει συμβόλαιο, ούτε προσύμφωνο με τον εκπρόσωπο της Nobilis που φαινόταν ως ιδιοκτήτρια.

 

Συνήγορος Τσοχατζόπουλου: «Ο πρώην υπουργός είχε ένα πόθεν έσχες που έδειχνε ότι μπορούσε να αγοράσει το διαμέρισμα της Αρεοπαγίτου και να καταβάλει τις δόσεις του δανείου;»

 

Μάρτυρας: «Με βάση τα εισοδήματά του κατ' έτος είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου».

 

Συνήγορος: «Από την έρευνά σας αποδείχτηκε ότι πίσω από τη Νobilis ήταν ο Τσοχατζόπουλος;»

 

Μάρτυρας: «Οχι»

 

Συνήγορος: «Εσείς από τις καταθέσεις που πήρατε καταταλάβατε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν οργάνωση και δρούσαν σε συνεννόηση μεταξύ τους;»

 

Μάρτυρας: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έπεσαν σε αντιφάσεις».

 

H Aρετή Τσοχατζοπούλου 

 

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η παρουσία στο ακροατήριο για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης τής προσωρινά κρατούμενης στις φυλακές Κορυδαλλού, κόρης του πρώην υπουργού, Αρετής Τσοχατζοπούλου.

 

Μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα η Αρετή δεν αντάλλαξε ούτε μια ματιά με τη σύζυγο του πατέρα της, επιβεβαιώνοντας και τον ισχυρισμό στο απολογητικό της υπόμνημα ότι οι σχέσεις τους δεν είναι καλές. Μάλιστα οι δυο γυναίκες κρατήθηκαν σε διαφορετικούς χώρους στο Εφετείο μέχρι να μεταφερθούν στο ακροατήριο.

 

Αντίθετα, η κόρη του πρώην υπουργού είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πατέρα της, ενώ όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση κρατούσε σημειώσεις και παρακολουθούσε με προσοχή τη διαδικασία, η οποία χθες ήταν «κουτσουρεμένη» καθώς διακόπηκε για πολλή ώρα εξαιτίας τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας.

 

Η Βίκυ Σταμάτη, από την πλευρά της έλαβε θέση στο εδώλιο ακριβώς πίσω από την Αρετή, δίπλα στον αδερφό της.

 

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

 

 

Scroll to top