19/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γέλια, κατήφεια, ειρωνεία

      Pin It

Χαμόγελα προκάλεσαν στους μαθητές τα εύκολα θέματα στη Γλώσσα. Κατσουφιασμένοι οι εκπαιδευτικοί για την εξέλιξη της απεργίας. Ειρωνικές ευχαριστίες Αρβανιτόπουλου προς τους καθηγητές

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

getFile (39)Αντιφατική η εικόνα χθες, πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που πάντως κύλησε ήρεμα, χωρίς προβλήματα. Ικανοποιημένοι οι υποψήφιοι από τα εύκολα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας), έβγαιναν με χαμόγελα από τις αίθουσες, ενώ παγωμένοι είχαν εισέλθει οι καθηγητές στα εξεταστικά κέντρα το πρωί υπό καθεστώς επιστράτευσης και μαζικά. Διπλάσιος ήταν ο αριθμός των αναπληρωτών επιτηρητών που κλήθηκαν να δώσουν το «παρών» στις εξετάσεις.

 

Ανθρωπος και περιβάλλον

 

Οδηγός, ωστόσο, ήταν ο αστρολάβος του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, «Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής». Με βάση απόσπασμα από το βιβλίο –γραμμένο με τον ποιητικά επιστημονικό λόγο του ακαδημαϊκού- οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για τις καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον αλλά και για την αναγκαιότητα αποκατάστασης της σχέσης αυτής. Αυτό ήταν το βασικό θέμα της έκθεσης, ενώ σε άλλο έπρεπε να γράψουν και για την αντιμετώπιση της αποξένωσης και της μοναξιάς που κυριαρχεί παρά την τεχνολογική έκρηξη της εποχής. Αλλωστε, και τα δύο αυτά ζητήματα ο συγγραφέας τα συσχετίζει ώστε ο άνθρωπος να καταφέρει να αισθανθεί «λίγο πιο άξιος έποικος της Γης» και να κατακτήσει «υψηλά επίπεδα ισότητας και αξιών».

 

Ολα τα θέματα θεωρούνται εύκολα, καθώς αποτελούν κλασικά θέματα πανελλαδικών και από αυτά που εξαντλούνται κατά την προετοιμασία των υποψηφίων (σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κ.ά.). Επιπλέον, είναι θέματα που περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη, ενώ ο προβληματισμός τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη σύγχρονη αποξένωση είναι κυρίαρχα κοινωνικά ζητήματα στα οποία ειδικά οι νέες γενιές έχουν εξοικειωθεί από νωρίς. Αναμένονται υψηλές βαθμολογίες στο μάθημα. Οσο για τις γραμματικές ασκήσεις, κρίνονται επίσης εύκολες και με θέματα διδαγμένα από την Α’ και Β’ Λυκείου.

 

Οπως αναφέρει και η Ενωση Φιλολόγων, το κείμενο «εντάσσεται στην εξεταστέα ύλη και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μαθήματος». Σαφές και βατό χαρακτηρίζεται, επίσης, το θέμα της έκθεσης: «Τα δύο ζητούμενα του θέματος είναι σαφή και οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν αρκετά στοιχεία από το κείμενο για την ανάπτυξή τους».

 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε ολόψυχα τους εκπαιδευτικούς για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο άσκησαν τα καθήκοντά τους. Με δήλωσή του, μετά το τέλος της εξέτασης, τόνισε: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις άρχισαν σήμερα στην ώρα τους, όπως είχαμε δεσμευτεί εξαρχής, και η πρώτη μέρα εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς προβλήματα», και υπογράμμισε: «Σε αυτό συνέβαλαν όλοι. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους εκπαιδευτικούς που άσκησαν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους και στους μαθητές μας καλά αποτελέσματα».

 

Χωρίς κωλύματα

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, χθες, πρώτη μέρα εξετάσεων και επιστράτευσης, ήταν ελάχιστοι οι καθηγητές-επιτηρητές που δήλωσαν κώλυμα και δεν παρουσιάστηκαν στα εξεταστικά κέντρα, σε αντίθεση με το περίπου 10%-12% που συνήθως δεν καταφέρνει να προσέλθει και αντικαθίσταται από αναπληρωτές. Στελέχη του υπουργείου μιλούσαν για δύο μονο περιστατικά σε όλη τη χώρα (Αθήνα και Ιθάκη).

 

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία (όλα Γενικής Παιδείας).

 

Scroll to top