19/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ουρές» για το ΕΣΠΑ

      Pin It

Συνωστισμό ενδιαφερομένων προκάλεσε το πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μοιράζει 456 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για επενδύσεις από 20.000 μέχρι 300.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέχρι και χθες 23.045 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αιτούμενη επιχορήγηση ξεπερνά το 1,568 δισ. ευρώ.

 

Πρακτικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπερκαλύφθηκε περίπου τέσσερις φορές και θεωρείται αδύνατον να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις αρχικά ήταν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περί τις 10.000 επιχειρήσεις.

 

Για το πρόγραμμα είχαν δοθεί ήδη δύο παρατάσεις, ενώ ενδεικτικό είναι πως το 30% των αιτήσεων υποβλήθηκαν μόλις χθες, την τελευταία ημέρα δηλαδή πριν «κλείσει» η κατάθεση σχεδίων, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες και έμειναν εκτός, με το υπουργείο να υπόσχεται ότι θα εξετάσει τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν αλλά να επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστούν οι υποψήφιοι επενδυτές που υπέβαλαν εγκαίρως τις προτάσεις τους.

 

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλει και τους φυσικούς φακέλους των προτάσεών τους καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 20ής Μαΐου δεν πήρε παράταση.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδων και χρηματοδοτεί δράσεις για αγορά ή εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, αλλά και για λογισμικό, δικαιώματα τεχνογωσίας, λειτουργικές δαπάνες για υπό σύσταση επιχειρήσεις κ.ά.

Scroll to top