Pin It

Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα και «κλειδί» για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών οι ελληνικές αρχές πρέπει να ετοιμάσουν ένα αξιόπιστο στρατηγικό πλάνο για τον ελληνικό κλάδο, το οποίο θα υπογραμμίζει τους στόχους σε μεσο–μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι συστημικές τράπεζες εξάλλου θα πρέπει να απορροφήσουν τις τράπεζες–γέφυρες και να συμμετάσχουν στη διαδικασία απόκτησης των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

 

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαρκούν για την κάλυψη της εξυγίανσης των τραπεζών, γεγονός που επί της ουσίας άρει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων.

 

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο εξάλλου καθίσταται σαφές ότι για τις συστημικές τράπεζες που δεν θα κατορθώσουν να παραμείνουν ιδιωτικές (δεν διασφαλίσουν δηλαδή το 10% ιδιωτικής συμμετοχής) οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα την ιδιωτικοποίησή τους αφού θα έχει προηγηθεί η κρατικοποίηση.

 

Στην έκθεση διαπιστώνεται εξάλλου αύξηση των καταθέσεων αλλά και επιδείνωση των συνθηκών που αφορούν την αποπληρωμή των δανείων, λόγω του… αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος.

 

Α.Σπ.

Scroll to top