Pin It

Παραδίδεται τέλη Μαΐου το πόρισμα για τη μαύρη τρύπα. Συνάντηση Σαλαγιάννη – Σπυρόπουλου με πρωτοβουλία του δεύτερου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

getFile (46)getFile (47)Η ώρα της κρίσης για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της Ιπποκράτους και ίσως η στιγμή της κορύφωσης της έντασης στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου πλησιάζει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε περίπου δύο εβδομάδες και μέχρι τα τέλη Μαΐου το αργότερο, θα έχει παραδοθεί επισήμως από τις ελεγκτικές εταιρείες το πρώτο μέρος του περιβόητου πορίσματος για την οικονομική διαχείριση του Κινήματος την περίοδο 2003-2011.

 

Ως τις 10 Ιουνίου θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος, που θα αφορά το πλάνο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Κινήματος, το οποίο είναι γνωστό ότι μόνο με την εφαρμογή ενός αυστηρότατου μνημονίου μπορεί να ελπίζει από οικονομικής άποψης και χωρίς φυσικά να μπορούν να προβλεφθούν οι πολιτικές παρενέργειες που θα προκύψουν σε μία φάση εξαιρετικά δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη δραματική δημοσκοπική του κατάρρευση. Είναι βέβαιο ότι το μπλοκ των παπανδρεϊκών θα αντιδράσει. Στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με τη σημερινή ηγεσία, γιατί βλέπουν πρόθεση της Ιπποκράτους να στοχοποιήσει την περίοδο Παπανδρέου.

 

Το πόρισμα, το οποίο με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς και τη δέσμευση των εταιρειών επρόκειτο να παρουσιαστεί στα τέλη του 2012, αμέσως μετά την παράδοσή του θα κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ. Τις πολιτικές αποφάσεις για την αξιοποίησή του θα λάβουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, άφησε όμως να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται παραστεί σε συνεδρίαση για τα οικονομικά της θητείας του.

 

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά την εντύπωση που δόθηκε μετά το Πολιτικό Συμβούλιο της 9ης Μαΐου, ότι σκέφτεται να αναδιπλωθεί κατόπιν εσωκομματικών πιέσεων, εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας μέσω θεσμικών διαδικασιών. Εξάλλου, αν πράξει διαφορετικά, σε λογική «συμβιβαστικής συσκότισης», το πρόβλημα ενδεχομένως να διογκωθεί περισσότερο και δεν θα προκαλέσει έκπληξη ακόμη και η υποβολή παραίτησης του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη, ενός στελέχους που σηκώνει -εκ της θεσεώς του- το βαρύ φορτίο της προσπάθειας να αποφύγει το κόμμα το οριστικό κραχ. Ο κ. Σαλαγιάννης, μάλιστα, όταν του ζητήθηκε από τους ελεγκτές να δώσει κάποιες διευκρινίσεις, τους απάντησε ότι δεν έχει τίποτε άλλο να πει κι αν θέλουν μπορούν να συντάξουν ένα ερωτηματολόγιο. Κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει.

 

Προς το παρόν, υψηλόβαθμες πηγές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται ότι έχουν στην κατοχή τους τον συγκεντρωτικό απολογισμό των εταιρειών. Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στα χέρια του άτυπα σημειώματα που του έστελναν οι ορκωτοί λογιστές κατά τη διάρκεια των ερευνών τους και έχει σχηματίσει καθαρή εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα.

 

Στο μεταξύ, μια συνάντηση που αποτυπώνει τις παρασκηνιακές διεργασίες που εξελίσσονται στην Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στον Νίκο Σαλαγιάννη και τον προκάτοχό του Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με πρωτοβουλία του δεύτερου, που όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά τις αποκαλύψεις περί μαύρης τρύπας, ζητούσε επίμονα να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον νυν γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο κ. Σπυρόπουλος, γνωρίζοντας ότι η θέση του ως διοικητή του ΙΚΑ είναι πλέον επισφαλής, έδειξε διάθεση να ρίξει γέφυρες με την πλευρά Βενιζέλου, διαχωρίζοντας τις ευθύνες του από εκείνες του Νίκου Αθανασάκη και της Κατερίνας Καλογεροπούλου, εκ των στενότερων συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου που φέρονται να έχουν εγκρίνει δαπάνες άνευ νόμιμων παραστατικών. Η στάση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου να συνεργαστεί με την Ιπποκράτους για την ολοκλήρωση των ελέγχων εκτιμάται ως κίνηση να αποστεί από ένα κοινό παπανδρεϊκό μέτωπο και δημιουργεί υποψίες ακόμη και για διάρρηξη των δεσμών με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

 

Αξιομνημόνευτη είναι πάντως η παράταση της «αλαλίας» του Νίκου Αθανασάκη και η «εξαφάνιση» της Κατερίνας Καλογεροπούλου, προσώπων-κλειδιά στην υπόθεση της μαύρης τρύπας της περιόδου Παπανδρέου.

 

[email protected]

 

Scroll to top