ΡΩΣΙΑ Να αποτρέψει την επέμβαση της Δύσης στη Συρία προσπαθεί η Μόσχα προωθώντας και την τάχιστη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης, αλλά και με στρατιωτικές κινήσεις όπως η ενίσχυση του στόλου της στην περιοχή
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
H διεθνής διάσκεψη για τη Συρία θα μπορούσε να διοργανωθεί ήδη στις αρχές Ιουνίου, αν και οι διαβουλεύσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζονται, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τον τόπο της διοργάνωσης και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη στην πορεία της προετοιμασίας της.
Ο Μπαν Κι Μουν βρέθηκε στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μόσχα το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι μεταξύ άλλων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της τάχιστης διοργάνωσης της διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και υπέρ της συμμετοχής σε αυτήν «όλων των γειτόνων της Συρίας». Η ειδική αναφορά γίνεται για το Ιράν, τη συμμετοχή του οποίου απέρριψε κατηγορηματικά το Παρίσι, αλλά όχι ακόμη η Ουάσινγκτον, όπως είχε πράξει κατά την προηγούμενη αντίστοιχη περίπτωση της Γενεύης.
Αν και ουδείς, εκτός της Μόσχας, θυμάται το ανακοινωθέν της Γενεύης από τον περασμένο Ιούλιο, η ρωσική διπλωματία επιμένει ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση της περαιτέρω συζήτησης, η οποία αυτή τη φορά θα πρέπει να καταλήξει, κατά τον Σ. Λαβρόφ, σε αποφάσεις που «θα καταστούν υποχρεωτικές προς εκτέλεση» από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη και τη διεθνή κοινότητα.
Ο υπερφιλόδοξος στόχος της Μόσχας είναι προφανώς να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης για το Συριακό και να ανακοπεί η προετοιμαζόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Ασαντ, κατ’ αναλογία εκείνων σε Ιράκ και Λιβύη. Για τον σκοπό αυτό η ρωσική ηγεσία κατά τις συνομιλίες της με ηγετικούς παράγοντες της Δύσης επαναλαμβάνει ότι θεωρεί απαράδεκτη την υποτίμηση του ισλαμιστικού κινδύνου στο όνομα μιας «δήθεν δημοκρατίας» και «αραβικής απελευθέρωσης» και, στον βαθμό που οι συνομιλητές της δεν πείθονται, δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει και σε στρατιωτικές κινήσεις για «την υπεράσπιση των συμφερόντων της» στην περιοχή.
Η μία εξ αυτών είναι η διακήρυξή της ότι θα υλοποιήσει όλα τα «παλαιά αμυντικά συμβόλαια» με τη Δαμασκό, τα οποία αφορούν την πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και πυραύλων τύπου Cruise «Γιαχόντ», που χαρακτηρίζονται «καταστροφείς πλοίων». Μάλιστα ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την έκπληξή του για τα συντονισμένα και καθυστερημένα σχετικά ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ, αλλά και την απορία του για τους αγγλογαλλικούς χειρισμούς σχετικά με τις επιθεωρήσεις για χρήση χημικών όπλων, τις οποίες δέχτηκε η Δαμασκός να πραγματοποιηθούν από τον ΟΗΕ στο Χαλέπι.
«Η Συρία, όπως και κάθε χώρα, έχει δικαίωμα να μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της από τυχόν ξένη επίθεση», δηλώνουν σε όλους τους τόνους ρωσικές στρατιωτικές πηγές, που ξεκαθάρισαν ότι ο ρωσικός στολίσκος της Μεσογείου, που ανασυστάθηκε, θα ενισχυθεί με περισσότερα πλοία και θα έχει πιθανότατα επικεφαλής του ένα γαλλικής κατασκευής ελικοπτεροφόρο τύπου «Μιστράλ».
Στο πλαίσιο αυτής της ενίσχυσης πέντε πλοία από τον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού πέρασαν το Σουέζ για να αντικαταστήσουν ισάριθμα, που θα επιστρέψουν στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα εξ αυτών, το μεγάλο ανθυποβρυχιακό «Ναύαρχος Παντελέεφ», εισέπλευσε στη Λεμεσό.