Pin It

getFile (20)Το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ετος Ευρωπαίων Πολιτών, στοχεύοντας στην περισσότερη ενημέρωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα δικαιώματά τους.

 

Η ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή εντός της Ε.Ε., τα δικαιώματα ψήφου στις ευρωεκλογές, του συνεταιρίζεσθαι, των καταναλωτών, της εκπαίδευσης και της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, της πρόσβασης στην υγεία, καθώς και πλήθος άλλων δικαιωμάτων που αναφέρονται στον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και έχουν κατοχυρωθεί νομικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν έχουν γίνει «κτήμα» των ίδιων των πολιτών της Ευρώπης.

 

Ερευνες που έχουν γίνει για λογαριασμό της Ε.Ε. δείχνουν ότι πολλοί πολίτες της δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι πολίτες να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα δικαιώματά τους.

 

Η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί το πλέον πολύτιμο δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ε.Ε. -η οποία θεσπίστηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και με στόχο να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την εθνική ιθαγένεια. Κι όμως, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 δείχνει πως η ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ενωσης βρίσκει τουλάχιστον 25 εμπόδια.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή των 375 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θεσπίζει νομοθετικά μέτρα (οδηγίες, κανονισμούς κ.λπ.). Αποτελεί το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο υπερεθνικό θεσμικό όργανο, του οποίου τα μέλη εκλέγονται δημοκρατικά με άμεση και καθολική ψηφοφορία.

 

Συγκροτείται από 754 βουλευτές, άμεσα εκλεγμένους στα 27 κράτη-μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκλέγεται σταθερά κάθε πέντε χρόνια και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2014.

 

Στην αυριανή σύνοδο, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Κοινοβουλίου, θα αποφασιστεί αν οι ευρωεκλογές του 2014 θα γίνουν 22-25 Μαΐου και όχι 5-8 Ιουνίου, προκειμένου η νέα Βουλή να έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2014.

 

Scroll to top