21/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Kυβέρνηση ουράνιας γαλήνης

      Pin It

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αξιοποιήσει όσο μπορεί τις συμφωνίες από το ταξίδι του στην Απω Ανατολή προκειμένου να έχει συνέχεια η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης για προώθηση του αισθήματος αισιοδοξίας

 

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Ολες οι εκκρεμότητες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας, τον Ιούνιο, τέθηκαν στις πρώτες συσκέψεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του στην Αθήνα. Η μόνη απόφαση που ελήφθη από τον Αντ. Σαμαρά είναι να προχωρήσει αμέσως η σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής για την προώθηση των συμφωνιών που υπεγράφησαν με την Κίνα, προκειμένου να συνεχιστεί, ουσιαστικά, η επικοινωνιακή καταιγίδα για τις συμφωνίες στην Απω Ανατολή και την τόνωση του αισθήματος αισιοδοξίας που οικοδομεί το Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο καιρό.

 

Σε όλες τς συσκέψεις

 

Οι διαδοχικές συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου είχαν όλες σαν κατακλείδα τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, ακόμη και αυτή του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη για το νέο φορολογικό πακέτο που θα πρέπει να καταρτιστεί νομοθετικά έως τα τέλη Μαΐου. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, είπε ότι ενημερώθηκε και για την Κίνα. Στην επιτροπή που πρόκειται να συσταθεί θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Invest in Greece, κύριοι Σταυρίδης και Ησαΐας, και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά για θέματα πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Δ. Πτωχός. Στην κυβερνητική επιτροπή θα συμμετάσχουν κατά περίσταση οι αρμόδιοι υπουργοί.

 

Η Κίνα θα είναι και σήμερα στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας, καθώς ο Αντ. Σαμαράς θα ενημερώσει το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει ψηλά στην ατζέντα και το θέμα της Ενέργειας, που κυριάρχησε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζαν, εν όψει μάλιστα και του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, όπου είναι έντονο το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς, η οποία στέλνει και πάλι στην Αθήνα τον επικεφαλής της «Γκάζπρομ». Τα θέματα ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής αύριο και ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να θέσει αφενός το ζήτημα των ενεργειακών αγωγών και αφετέρου τις διαδικασίες για την ανακήρυξη των ΑΟΖ.

 

Σε αυτό τον καμβά εξωστρέφειας θέλει να συνεχίσει ο πρωθυπουργός και την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντνα Κένι. Η Ιρλανδία έχει την προεδρία της Ε.Ε. μέχρι τις 30 Ιουνίου και η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην προετοιμασία της τελευταίας συνόδου κορυφής όπου, ως είθισται, θα γίνει γενική επισκόπηση της πορείας της Ευρωζώνης.

 

Στο γραφείο του Σαμαρά 

 

Στα εσωτερικά, πλην του Φορολογικού που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο με νέες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα και τέλος στα αγροτεμάχια, τα άλλα εκκρεμή θέματα, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού του Αντ. Ρουπακιώτη (το οποίο, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται με τη σημερινή του μορφή στις ελληνικές καλένδες) και τα προεδρικά διατάγματα του Αντ. Μανιτάκη για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών μετατίθενται, εφόσον συγκατανεύσει σε αυτή την τακτική η τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κατάλογος των οργανισμών που έχει κάθε υπουργείο στην ευθύνη του είναι στο γραφείο του Αντ. Σαμαρά και αν τεθεί τελεσίγραφο από την τρόικα, στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

 

Scroll to top