Pin It

Επίθεση της Ν.Δ. κατά Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις του Σλαβόι Ζίζεκ για τα γκουλάγκ με αποσπάσματα από τo Wikipedia

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που εκμεταλλεύτηκε αυτή την, ας πούμε, “αρνητική κινητοποίηση”, την αντίδραση του στιλ “αρκετά άντεξα”. Είναι ο μόνος που έφερε αυτή την κατάσταση πιο μπροστά, στο οργανωμένο πολιτικό κίνημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους λίγους λαμπρούς “φάρους” στην Ευρώπη σήμερα. Και το τεστ για τον κόσμο, για να δεις τι πιστεύουν για την Ευρώπη, είναι να τους ρωτήσεις τι πιστεύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε στο δικό μου όραμα του δημοκρατικού μέλλοντος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν από εμένα ένα εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή σε γκουλάγκ στη Σιβηρία».

 

Xιούμορ και φρίκη

 

Στην τελευταία φράση του διανοητή Σλαβόι Ζίζεκ στο Ανατρεπτικό Φεστιβάλ στο Ζάγκρεμπ, σαφώς χιουμοριστική, δεδομένης της σλοβένικης καταγωγής του, βασίστηκε η Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ. για να εγκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποδέχεται «φρικώδη, εμφυλιοπολεμικά, ρατσιστικά παραληρήματα και απειλές προς τους Ελληνες πολίτες».

 

Είναι η δεύτερη φορά που τα «υπόγεια» της Συγγρού επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του για δηλώσεις του Σλαβόι Ζίζεκ σε εκδηλώσεις με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Στις 11 Ιουνίου του 2012, με αφορμή προεκλογική συζήτηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Σλοβένου φιλοσόφου, η Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ., είχε «ανακαλύψει» παλαιότερες ομιλίες και συνεντεύξεις του Ζίζεκ σχετικά με την ένοπλη πάλη και το επαναστατικό κίνημα. Φτάνοντας μέσα από γενικεύσεις στο ότι ο Σλοβένος «πνευματικός πατέρας του Τσίπρα» καθοδηγεί τον ιδεολογικό επίγονό του στο αντάρτικο.

 

Δεν θα περίμενε κανείς βέβαια από τους ιθύνοντες της Ομάδας Αλήθειας της Ν.Δ. να έχουν διαβάσει τα βιβλία του Σλαβόι Ζίζεκ, την αιρετική του ανάλυση περί βίας και τρομοκρατίας και της χρήσης τους από τα καπιταλιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα. Αναλύσεις γεμάτες με πικρόχολο και κυνικό «χιούμορ», που περιέχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή κατάγεται από μια «πρώην ανατολική σοσιαλιστική δημοκρατία».

 

Ωστόσο, θα ανέμενε κανείς τα στελέχη της Συγγρού να επιστρατεύσουν ελαφρώς πιο επιστημονικούς τρόπους για να αναφερθούν στα «γκουλάγκ», από το δημοφιλές «copy-paste» της ελληνικής έκδοσης του Wikipedia. Οι φράσεις «τα Γκουλάγκ ήταν στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πρώην ΕΣΣΔ, όπου εξορίζονταν οι πάσης φύσεως αντιφρονούντες πολιτικοί κρατούμενοι, ύποπτοι κ.λπ.» και «τα στρατόπεδα της Γκουλάγκ έγιναν διαβόητα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν στις φυλακές αυτές εξαφανίζονταν και έχαναν κάθε επαφή με τις οικογένειές τους, βασανίζονταν και έμεναν φυλακισμένοι σε φρικώδεις συνθήκες διαβίωσης για χρόνια, συχνά χωρίς καν νόμιμες δικαστικές διαδικασίες» έχει μεταφερθεί αυτούσια από το συγκεκριμένο σάιτ (http://el.wikipedia.org/wiki/Γκουλάγκ).

 

Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι αυτή την τακτική έχουν ακολουθήσει διάφορα blogs, από ακροδεξιά μέχρι ναζιστικά, για να επιτεθούν στην εν Ελλάδι Αριστερά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τoν ιστότοπο της ακροδεξιάς εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα», αλλά και το αρχαιολατρικό ακροδεξιό ο HellenicPride.gr.

 

Η θεωρία των άκρων  

 

Για το τυπικό της υπόθεσης, η Ν.Δ. μίλησε για «ανατριχίλα και αποτροπιασμό» και κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χειροκροτούσε «τις αθλιότητες του κ. Ζίζεκ και τις απειλές του προς τους Ελληνες πολίτες». Καλούσε δε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να πει «γιατί αποδέχτηκε δημοσίως την αθλιότητα Ζίζεκ, γιατί το κόμμα του διένειμε δελτίο Τύπου που τον εκθείαζε και ποιους ακριβώς Ελληνες που δεν θα τον ψηφίσουν, ονειρεύεται παρέα με τους φίλους του, να στείλει σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας». Και ως συνήθως κατέτασσε την αξιωματική αντιπολίτευση στα «δύο άκρα», δηλαδή την εξομοίωνε με τη Χρυσή Αυγή.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πάντως λακωνικά: «Τελικά, η βλακεία και η γελοιότητα δεν έχουν κανένα όριο στην περίπτωση της Ν.Δ.».

 

[email protected]

 

Scroll to top