Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Αυτός μάλιστα! Ηταν ο παλιός καλός… Panathinaikos. Προς Θεού, δεν ισχυριζόμαστε ότι… «σκότωσε» το θηρίο. Η Μάριμπορ ήταν απέναντι, που τη νίκησε με 1-0, ύστερα από δύο πέναλτι.

 

Ομως, είναι η πρώτη του νίκη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και πρώτη έπειτα από 35 μήνες σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τον Δεκέμβρη του 2009 επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου.

 

Καμιά σύγκριση, βέβαια, με τα παλιά μεγαλεία και τους ευρωπαϊκούς θριάμβους του παρελθόντος. Ο πήχης έχει πέσει αισθητά.

 

Η ομάδα περνάει δύσκολες στιγμές και βρίσκεται σε φάση αναδόμησης, με την εικόνα της στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» τα τελευταία δύο χρόνια να είναι αποκαρδιωτική και τα καλά ματς επί των ημερών του Φερέιρα να αποτελούν είδους προς εξαφάνιση.

 

Με αυτά τα δεδομένα, συνεπώς, η χθεσινή εικόνα του «τριφυλλιού» απέναντι στους Σλοβένους μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί «χορταστική» ή, ορθότερα, ανάλογη του βεληνεκούς του συλλόγου.

 

Με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα. Πρώτον, είναι «ομάδα» και δεύτερον δεν παίζει «κάτι σαν ποδόσφαιρο», αλλά ποδόσφαιρο.

 

Αναπτύσσεται ορθολογικά, οι γραμμές είναι κοντά, απειλεί από τα άκρα αλλά και κάθετα, ενώ όλοι οι παίκτες εμφανίζονται μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο: ο Σεϊταρίδης, ο Σπυρόπουλος, ο Μαυρίας, μα πάνω απ' όλα ο Βιτόλο και ο Ζέκα, πέραν της κίνησης «ματ» του Ρότσα με τον Σισοκό σε ρόλο οργανωτή – «μπαλαντέρ» στον άξονα, είναι «άλλοι παίκτες». Μέχρι και τον Φορναρόλι είδαμε να αντεπεξέρχεται σε ρόλο δεξιού εξτρέμ…

 

Ολα αυτά δεν (μπορεί να) είναι τυχαία. Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο κι ο Ρότσα αναδεικνύεται μετρ του είδους. Ο Σισοκό, για παράδειγμα, δυσαρεστήθηκε στην αλλαγή του, αλλά αμέσως ο Αργεντινός τον έπιασε, του εξήγησε ήρεμα και στο τέλος του αγώνα έφυγαν αγκαλιασμένοι…

 

Παραπάνω από φανερό, ότι ο νέος προπονητής έχει βάλει σημαντικές ποδοσφαιρικές «πινελιές» στο παιχνίδι της ομάδας που, σε συνδυασμό με το ψυχολογικό κομμάτι, έχει επιφέρει τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε.

 

Οσο για την πρόκριση; Ο,τι και να λέμε, οι πιθανότητες για διπλό στο Λονδίνο με την Τότεναμ βρίσκονται στη σφαίρα του απίθανου. Στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, ουδείς μπορεί να προκαταβάλει καταστάσεις. Ιδίως από τη στιγμή που το «τριφύλλι» έχει στον πάγκο του κανονικό προπονητή. Σε τελική ανάλυση, ένα ματς είναι…

 

Scroll to top