22/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίζει η καρέκλα του Κάμερον

      Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Σε δυσμένεια από βουλευτές και στελέχη των Συντηρητικών έχει πέσει ο πρωθυπουργός εξαιτίας των κακών επιδόσεών του στα γκάλοπ, της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφύλων αλλά και των εσωκομματικών διαφωνιών

 

Λονδίνο  Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

getFile (24)«Χρόνια τώρα είμαστε μαζί στις καλές και τις κακές στιγμές. Αυτή είναι κάτι παραπάνω από μια εργασιακή σχέση. Είναι μια βαθιά και μακροχρόνια φιλία. Πρόκειται για μια συντροφικότητα που στηρίζεται στα πιστεύω μας…». Ετσι ξεκινάει η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού που απευθύνεται στα μέλη του κόμματός του. Στόχος του να σταθεροποιήσει τη θέση του μέσα στους κόλπους των Συντηρητικών, καθώς εδώ και πολύ καιρό η καρέκλα του τρίζει επικίνδυνα.

 

Οι λόγοι της δυσαρέσκειας  

 

Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για τους οποίους κάποιοι Συντηρητικοί δημοσίως, και πολύ περισσότεροι παρασκηνιακά, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι του Κάμερον. Πρώτα από όλα οι άσχημες επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις. Οι Συντηρητικοί βρίσκονται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Εργατικούς. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας Μεγάλης Βρετανίας (UKIP) καθημερινά κερδίζει έδαφος -στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ανέβασε το ποσοστό του στο 25%. Η έντονη δημόσια διαμάχη μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαϊστών μέσα στο κόμμα -με τους πρώτους μάλιστα να απαιτούν τη θεσμοθέτηση δημοψηφίσματος που θα κρίνει τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., φέρνοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό σε πολύ δύσκολη θέση.

 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί προχθές και η διαφωνία για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ομοφύλων. Δύο υπουργοί, εννέα υφυπουργοί της κυβέρνησης και αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εναντιώθηκαν στη γραμμή του Βρετανού πρωθυπουργού που ήταν υπέρμαχος του νόμου.

 

Ετσι ο Κάμερον την τελευταία στιγμή ζήτησε τη βοήθεια των Εργατικών και κατάφερε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου. Με μερίδα του βρετανικού Τύπου να κάνει λόγο «για ακόμη μια ταπείνωση του πρωθυπουργού από τους βουλευτές του.» Με αυτά και τα άλλα ο Κάμερον βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση.

 

Πρόταση μομφής

 

Ηδη η επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος που είναι αρμόδια να καταθέσει πρόταση μομφής για τον αρχηγό του κόμματος έχει λάβει επιστολές από μέλη της, τα οποία ζητούν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον αρχηγό.

 

Προς το παρόν πρόκειται για ελάχιστες επιστολές άλλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένονται κι άλλες.

 

Αν τελικά αυτές φτάσουν τις 46, τότε ο πρόεδρος της επιτροπής είναι υποχρεωμένος να θέσει θέμα αρχηγού. Μάλιστα η αλλαγή του μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες. Την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η εν λόγω πρόταση ήταν τον Οκτώβριο του 2003. Ο τότε αρχηγός των Τόρηδων Ιαν Ντάνκαν Σμιθ δεν κατάφερε να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης και μία μέρα μετά την πρόταση μομφής έχασε τη θέση του.

 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές (2015) με άλλον αρχηγό στο τιμόνι του κόμματος. «Ειδικά, αν ο Κάμερον δεν καταφέρει να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις ευρωεκλογές ή ακόμη χειρότερα αν το UKIP καταφέρει να ξεπεράσει τους Συντηρητικούς, πράγμα που δεν θεωρούν απίθανο ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ», μας επισήμανε το στέλεχος των Τόρηδων.

 

Οπως και να 'χει, ο Κάμερον φαίνεται αποφασισμένος να ξεπεράσει τα προβλήματά του και γι' αυτό με τη «συναισθηματικά φορτισμένη» επιστολή του, όπως τη χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος, απευθύνεται στον πατριωτισμό των Συντηρητικών. «Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο. Πάντοτε, θα γίνεται κριτική από κάποιους. Αλλά πάντα θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτό το κόμμα λειτουργούσε για το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επιστολή του.

 

[email protected]

 

Scroll to top