ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Δέκα μέρες μετά την καταδίκη του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλας Εφραϊν Ρίος Μοντ σε 80ετή κάθειρξη για γενοκτονία, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την ποινή και ζητά επανάληψη της δίκης
→Οι 17 μήνες που παρέμεινε στην εξουσία θεωρούνται ίσως οι πιο αιματηροί σε μια σειρά από διαδοχικές χούντες από το 1954 και μετά κι ένα εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 συνολικά ανθρώπους
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Η χαρά για την απονομή της δικαιοσύνης κράτησε πολύ λίγο. Δέκα μέρες μετά την καταδίκη του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλας Εφραϊν Ρίος Μοντ σε 80ετή κάθειρξη για γενοκτονία, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την ποινή και ζητά επανάληψη της δίκης.
Ο Μοντ, ο πρώτος δικτάτορας που δικάστηκε στην πατρίδα του, παραπέμφθηκε με την κατηγορία της γενοκτονίας εις βάρος της φυλής Ισίλ από το 1982 ώς το 1983. Οι 17 μήνες που παρέμεινε στην εξουσία θεωρούνται ίσως οι πιο αιματηροί σε μια σειρά από διαδοχικές χούντες από το 1954 και μετά κι ένα εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 συνολικά ανθρώπους ως το 1995, οπότε τερματίστηκε επίσημα.
Μετά το τελευταίο χαστούκι του συνταγματικού δικαστηρίου, η δίκη του πρώην δικτάτορα θα πρέπει να επαναληφθεί από το σημείο στο οποίο είχε σταματήσει στις 19 Απριλίου και μετά. Την ημέρα εκείνη, ο συνήγορος του Μοντ αποχώρησε προσωρινά από το δικαστήριο κατηγορώντας τον πρόεδρο για μεροληψία εναντίον του ίδιου και του πελάτη του. Ο πρώην δικτάτορας αρνήθηκε την πρόταση για διορισμό δημόσιου συνήγορου, ωστόσο η δίκη συνεχίστηκε, χωρίς εκείνος να έχει για λίγες ώρες νομική εκπροσώπηση.
Αυτά αφορούν το καθαρά νομικό κομμάτι. Γιατί, εκτός δικαστηρίου διαδραματίζονταν άλλα γεγονότα, τα οποία δίνουν ίσως μια καλύτερη ερμηνεία για αυτή την εξέλιξη. Η Ενωση Βετεράνων Στρατιωτικών της Γουατεμάλας απείλησε να προχωρήσει σε διαδηλώσεις και να παραλύσει τη χώρα κινητοποιώντας έως και 50.000 παραστρατιωτικούς, πρώην μέλη της διαβόητης PAC (Περιπολία Αυτοπροστασίας Πολιτών) που ευθύνονται για την άγρια δολοφονία δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα, η πανίσχυρη εργοδοτική ένωση της χώρας καταδίκασε με δριμύτητα την απόφαση για τον πρώην δικτάτορα, αρνούμενη μάλιστα ότι υπήρξε ποτέ γενοκτονία στη Γουατεμάλα.
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου….
«Ο στρατός βρισκόταν ανέκαθεν στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου», σχολιάζει στην ισπανική El Pais ο ιστορικός Χοσέ Καλ, σχετικά με την τωρινή ταύτιση απόψεων μεταξύ στρατιωτικών και επιχειρηματιών. «Η ακύρωση της δίκης αποδεικνύει πόσο εύθραυστη παραμένει η δικαιοσύνη στη Γουατεμάλα», δήλωσε με τη σειρά του ο Μανφρέδο Μαροκίν, πρόεδρος της ανεξάρτητης οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Δράση Πολιτών. «Ο μόνος νόμος εξακολουθεί να είναι η ατιμωρησία».
Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να μην κάνει κάποιος τη σύγκριση με την Αργεντινή, η οποία έκλεισε σε μεγάλο βαθμό τους λογαριασμούς με το οδυνηρό της παρελθόν, στέλνοντας τα περισσότερα στελέχη της χούντας στη φυλακή. Την επομένη του θανάτου του πρώην δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα, το κύριο άρθρο της αριστερής εφημερίδας Pagina 12 είχε τον ακόλουθο τίτλο: «Ο Βιντέλα πέθανε εκεί που του άρμοζε: στη φυλακή».
Κ. Βασ.