23/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη πνίγει τα παιδιά της

      Pin It

Πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας με 72,5% στην ανεργία των νέων. Ακολουθούν οι ισπανικές περιοχές Θέουτα (70,6%) και Κανάρια νησιά (62,6%). Στο προσκήνιο πρωτοβουλία Ολάντ και Μέρκελ για την απασχόληση των νέων

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Η ανεργία των νέων πλήττει την Ευρώπη, με τη Δυτική Μακεδονία να έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ πιάνοντας το υψηλότερο ποσοστό 72,5%. Ο Σόιμπλε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ Ολάντ και Μέρκελ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η Δ. Μακεδονία έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, τόσο στους άνδρες (25,1%) και στις γυναίκες (36,8%) όσο και στους νέους 15-24 ετών (72,5%). Την πρώτη θέση κατέχει και στη συνολική ανεργία (29,9%).

 

Σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες κρατών-μελών, το 72,5% των άνεργων νέων στη Δ. Μακεδονία είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Ακολουθούν οι ισπανικές περιοχές Θέουτα (70,6%) και Κανάρια νησιά (62,6%). Επίσης, το ποσοστό 29,9% στη συνολική ανεργία της Δ. Μακεδονίας είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη των «27», μετά τις ισπανικές περιοχές Θέουτα (38,5%), Ανδαλουσία (34,6%), Εξτρεμαδούρα και Κανάρια νησιά (33 %). Την τρίτη θέση στην Ε.Ε. καταλαμβάνει η Δ. Μακεδονία και στην ανεργία των ανδρών και γυναικών.

 

Στην ανεργία μεγάλης διάρκειας, η «πρωταθλήτρια» στην Ελλάδα Πελοπόννησος έχει το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. (68,6%), ακολουθούμενη από το Βόρειο Αιγαίο (67,3%).

 

Γενικά, 10 ελληνικές περιφέρειες έχουν ποσοστό συνολικής ανεργίας πάνω από 20,8%, που είναι το διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη των «27».

 

Aπογοήτευση

 

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ως σύνολο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας για πολύ ακόμη» και επισημαίνει πως η αντιμετώπισή της και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους αποτελούν σήμερα κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Λίγες ώρες μετά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

 

Στις 30 Μαΐου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να καταλήξουν σε «μια κοινή συνεισφορά» των δύο ηγετών στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Η σύνοδος του Ιουνίου θα επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

 

Εχουν προγραμματίσει και έτερη συνάντηση στις 3 Ιουλίου για την απασχόληση των νέων. «Η Μέρκελ οργανώνει μια σύνοδο στο Βερολίνο με όλους τους υπουργούς Εργασίας και Απασχόλησης των χωρών-μελών της Ενωσης σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας των νέων. Θα κάνουμε εκεί και πάλι κοινές προτάσεις και θα αποκομίσουμε διδάγματα από όλη την ευρωπαϊκή εμπειρία… τις καλύτερες λύσεις για τη μείωση της ανεργίας των νέων», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Το «Νιου Ντιλ»

 

Χθες η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασαν στο Βερολίνο τις γραμμές μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Το «Νιου Ντιλ για την Ευρώπη», που ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου στον γερμανικό Τύπο και θα παρουσιαστεί εκτενώς στο Παρίσι στις 28 Μαΐου, έχει στόχο μια καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Γαλλογερμανικό θράσος για την ανεργία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top