Pin It

Νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πυροδότησε το επίσημο διαβιβαστικό του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που συνόδευε το αρχικό cd της λίστας Λαγκάρντ και ανέφερε ότι τα στοιχεία παραχωρούνται για φορολογικούς λόγους

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Σε αποδιοπομπαίο τράγο για όλο το φιάσκο με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ προσπαθούν να μετατρέψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως στο κάδρο των ευθυνών ανήκουν και οι τρεις εμπλεκόμενοι.

 

Το επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το αρχικό cd της λίστας Λαγκαρντ με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική HSBC και ανέφερε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία αυτά παραχωρούνται για φορολογικούς λόγους (βάσει της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που χρονολογείται ήδη από το… 1963), πυροδότησε νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Διώτη.

 

Κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως «ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία, το έγγραφο δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ». Κατηγόρησαν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για «απέλπιδα προσπάθεια να εμπλέξει τον Ευάγγ. Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας, η οποία βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου».

 

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο έγγραφο (μαζί με το cd) ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι το… έχασε, ενώ στον Ι. Διώτη είχε παραδώσει απλώς ένα αντίγραφο της λίστας σε στικάκι.

 

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αποδίδει ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «απεκρύβη από εμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε», και προσθέτει πως αν γνώριζε ότι η λίστα δόθηκε αρμοδίως, θα την είχε αξιοποιήσει. «Οσοι με χαρακτηρίζουν ψεύτη και προστάτη φοροφυγάδων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», καταλήγει.

 

Ζήτημα έχει ανακύψει και με τον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη, ο οποίος, ενώ συνυπογράφει το επίμαχο έγγραφο, είχε καταθέσει πως παρέλαβε έναν φάκελο χωρίς κανένα συνοδευτικό και δεν έχει κρατήσει κανένα αποδεικτικό παραλαβής.

 

Σχολιάζοντας τις αναφορές Βενιζέλου και Διώτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε στην «Εφ.Συν.»: «Πρόκειται για αντιδράσεις εμπλεκόμενων σε μια υπόθεση με εξόφθαλμα ποινική διάσταση και αξιολογούνται ως υπερασπιστικοί ελιγμοί προσώπων και κομμάτων που οφείλουν να απολογηθούν για την εξωθεσμική και παραθεσμική διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ».

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται ακόμη πώς γίνεται τόσο ο νομομαθής και πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος όσο και ο νομομαθής πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης να μη γνωρίζουν την ελληνογαλλική φορολογική σύμβαση που ισχύει εδώ και 50 χρόνια.

Scroll to top