23/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υποβαθμίζουν» τις… αγορές

      Pin It

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν βλέπουν με καλό μάτι την αποκλιμάκωση των σπρεντ
στα ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία)

 

Του Χρήστου Τσιαγκλή

 

getFile (63)Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, θεωρώντας τη σχετική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος εύθραυστη και αναντίστοιχη με τα βασικά οικονομικά τους δεδομένα. Δεν αποκλείουν δε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων στο μέλλον.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις των μεγάλων οίκων αξιολόγησης έρχονται σε αντίθεση με το γενικό αίσθημα της αγοράς και τη συμπεριφορά των επενδυτών. Πέρυσι η Moody’s είχε δώσει αρνητικές προοπτικές για το αξιόχρεο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η Fitch είχε υποβαθμίσει την Ιταλία και η Standard & Poor’s είχε στερήσει από τη Γαλλία τη βαθμολογία των ΑΑΑ.

 

Σήμερα, Ιρλανδία και Πορτογαλία επιστρέφουν στις αγορές για κάλυψη των δανειακών τους αναγκών, ενώ οι αποδόσεις ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας υποχωρούν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δυόμισι ετών. Πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Σλοβενίας, η οποία, παρότι υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες στο επίπεδο των σκουπιδιών (junk) από τη Moody’s στα τέλη του περασμένου Απρίλη, προχώρησε σε επιτυχημένη πώληση ομολόγων 3,5 δισ. δολαρίων, αποφεύγοντας κάποιο πακέτο διάσωσης.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η φαινομενική αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς μπορεί να είναι πράγματι επίπλαστη, καθώς δεν δείχνει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις.

 

Mεγάλες αποδόσεις

 

Το Reuters τονίζει ότι η σημερινή τάση των επενδυτών να αγοράζουν χαμηλά βαθμολογημένα ομόλογα περιφερειακών χωρών εξηγείται από το γεγονός των πολύ μεγάλων αποδόσεων. Το υψηλό ρίσκο της επένδυσης εξαλείφεται από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και την πρόθεσή της να προστατέψει το ευρώ.

 

Η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ δείχνει να επικαλύπτει τα βασικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία παραμένουν αρνητικά για την ευρωζώνη. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών βουλιάζουν στην ύφεση, με υψηλά ελλείμματα και δημόσια χρέη στο κόκκινο. Για τη Moody’s το σημερινό ευνοϊκό κλίμα στην αγορά είναι κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί.

 

Κι όπως τονίζει, «Οσο τα προβλήματα που ευθύνονται για την κρίση –η ανάπτυξη, το χρέος, οι θεσμοί- παραμένουν αναπάντητα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για περαιτέρω τριγμούς».

 

Scroll to top