Pin It

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

 

Λευκωσία Του Ακη Φάντη

 

Τα «πετσετάκια» ήταν τελικά… πεντοχίλιαρα και «πετούσαν» σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη Λαϊκή Τράπεζα στη θυγατρική Μαρφίν Εγνατία στην Ελλάδα, φτάνοντας στο συνολικό ποσό των 40 δισ. ευρώ μέσα στο 2011!

 

Την αποκάλυψη έκανε η βουλευτής του ΑΚΕΛ και δημοσιογράφος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία καλεί τόσο τον γενικό εισαγγελέα όσο και την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβουν και να διερευνήσουν τη διάπραξη πιθανών αδικημάτων. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως διαφαίνεται ότι μέσω τρίτων παρένθετων τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα έστελνε σημαντικά ποσά στη θυγατρική της Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα και τονίζει μεταξύ άλλων: «Κατά τον μήνα Μάρτιο του 2011, μέσω γερμανικής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς, μεταφέρθηκε ποσό ύψους 239,32 εκατ. ευρώ, το οποίο δόθηκε στη Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα. Μέσω τριών ελληνικών τραπεζών μεταφέρθηκαν 730 εκατ. ευρώ και μέσω πορτογαλικής τράπεζας μεταφέρθηκαν 178 εκατ. ευρώ». Και ζητάει την άμεση διεξαγωγή έρευνας από την Κεντρική Τράπεζα και παραπομπή του θέματος στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων.

 

Zητούνται απαντήσεις

 

Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να απαντήσει αν η έμμεση παροχή ρευστότητας στη Μαρφίν από τη Λαϊκή μέσω τρίτων τραπεζών ήταν νόμιμη και κατά πόσο απεικονίζονταν σωστά στις οικονομικές καταστάσεις και καταστάσεις ρευστότητας και κινδύνου της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα έδειχνε ότι στην πραγματικότητα δάνειζε τη Μαρφίν ή έδειχνε ότι τα λεφτά της ήταν κατατεθειμένα σε τρίτες παρένθετες τράπεζες.

 

Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξηγήσει αν μέσω αυτής της δομής η Λαϊκή δάνειζε πέραν των επιτρεπόμενων ορίων μια θυγατρική της, όπως η Μαρφίν, αποκρύπτοντας έτσι πιθανά προβλήματα ρευστότητας στη Μαρφίν.

 

 

Scroll to top