24/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει όψη η Αγορά

      Pin It

Tα έργα στο διατηρητέο της Κυψέλης προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

getFile (88)Αντεγκλήσεις προκαλεί η μετατροπή της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης σε εργοτάξιο. Το τοπόσημο της περιοχής δεν θυμίζει σε τίποτα τις «ένδοξες» εποχές του, καθώς πλέον η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς περνώντας μπροστά του είναι κατεδαφισμένοι τοίχοι, εκατέρωθεν της ζωγραφισμένης εισόδου, σπασμένα τζάμια και πεσμένα γυαλιά γύρω, καθώς και αποκόμματα κορδελών που παραπέμπουν σε ξεχασμένα έργα. Σκαλωσιές και χοάνες τσιμέντου συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Χρήσεις που συνάδουν με την Ιστορία

 

Χωρίς αμφιβολία, η αναστήλωσή του έπρεπε να υλοποιηθεί αμέσως, καθώς, όπως επισημαίνουν εργάτες που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», η δομή του είναι τόσο παλιά που δεν θα άντεχε στον χρόνο. Τη στιγμή, όμως, που το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΔΝΣΑΚ/81792/2115, ΦΕΚ 1580/Β/16-11-2005), από πλευράς δημοτικής αντιπολίτευσης και της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» τονίζεται πως δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό του χώρο.

 

«Το μόνο που επιτρέπεται και πρέπει να γίνει είναι μια συνολική μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, η ενιαία εφαρμογή της [της δημοτικής αγοράς] και η απόδοσή της σε χρήσεις που παραπέμπουν στην ιστορία της», επισημαίνει η παράταξη της αντιπολίτευσης σε σχετικό δελτίου Τύπου, αναφέροντας πως αποτελεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκατασταθεί ΚΕΠ στη μία γωνιά του κτιρίου. «Διαμορφώνεται από τεχνικής άποψης. Αναστηλώνεται, είναι ένα διατηρητέο μνημείο και δεν θα γίνει πρόχειρη δουλειά» τονίζει ο αντιδήμαρχος συντονισμού του Δήμου Αθηναίων, Παναγιώτης Μπέης.

 

Οπως λέει ο ίδιος, τα έργα, των οποίων η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, θα έχουν πολιτιστικό σκοπό. «Το σημείο αποτελεί την ταυτότητα της περιοχής και θα το προσέξουμε. Η αποστολή αναβάθμισής του είναι τεράστια από κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής σκοπιάς» προσθέτει ο αντιδήμαρχος, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «σημείου αναφοράς, όπου θα έχει ο κόσμος τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται».

 

Από την άλλη, η «Ανοιχτή Πόλη» κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι καταστρέφει την αγορά «επιχειρώντας να καταστρέψει και στο συμβολικό επίπεδο όχι μόνο την παλαιότερη αλλά και την πρόσφατη ιστορία της».

 

Υποστηρίζει πως «είναι απαράδεκτο, όταν η δημοτική αρχή διαθέτει 4,5 εκατ. ευρώ για να αποκαταστήσει το κτίριο του ΕΒΕΑ, να αντιμετωπίζει τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης με τη μέγιστη αυθαιρεσία, σαν οικόπεδο ή σαν κτίριο προς κατεδάφιση». «Ο,τι και να ειπωθεί θα είναι λεπτομέρεια, αν δεν ολοκληρωθεί το έργο» απαντάει ο κ. Μπέης.

Scroll to top