Pin It

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Την κλήση εκ νέου του Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσέλθει εκ νέου και ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

 

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της προανακριτικής, Χρ. Μαρκογιαννάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Ζ. Κωνσταντοπούλου σημειώνουν πως ο κ. Χαλαστάνης στην κατάθεσή του είχε κάνει λόγο για «κλειστό φάκελο χωρίς διαβιβαστικό» που του παραδόθηκε, όμως την Τρίτη αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει επίσημο έγγραφο παράδοσης από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στις 29.9.2010, το οποίο μάλιστα ο πρέσβης συνυπογράφει.

 

Το αίτημα κατατέθηκε γραπτώς, καθώς την ώρα που η κ. Κωνσταντοπούλου έθετε το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης –για τον οποίο η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει τις… φιλομητσοτακικές του πεποιθήσεις- διέκοψε ξαφνικά τη συνεδρίαση.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Χαλαστάνης είναι ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, είχε δηλώσει το 2009 (στην προανάκριση εντός του ΥΠΕΞ για το φιάσκο που ακολούθησε) πως δεν θυμόταν πότε ενημερώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για το τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη, που προειδοποιούσε για τη διαφυγή του Χρήστου Καραβέλα, βασικού στελέχους εμπλεκόμενου στα μαύρα ταμεία της Siemens, ο οποίος μέχρι και σήμερα παραμένει άφαντος.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ακόμη πως ο πρέσβης είχε στείλει και έγγραφο προς το γαλλικό υπουργείο νωρίτερα, στις 13.9.2010, «σε χρόνο δηλαδή προγενέστερο από εκείνον που υποστηρίζει ότι πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ».

 

Αναφορικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι «είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επανάκλησή του, καθώς εμφανίζεται να μη γνωρίζει τη φορολογική σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που ισχύει από το 1963».

 

Χθες κατέθεσε ο εκδότης Μάκης Κουρής για ένα δημοσίευμά του την άνοιξη του 2010 περί λίστας καταθετών του εξωτερικού και διευκρίνισε πως οι πληροφορίες του προέρχονταν από το ΣΔΟΕ.

 

Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, με την κατάθεση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, ο οποίος είχε «καρφώσει» τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ με τη φράση «έτσι εξηγούνται κάποιες περίεργες συμπεριφορές στο υπουργικό συμβούλιο». Μετά τον κ. Ραγκούση θα κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

Scroll to top